2024. április 29. - Péter

Szentesen járt a miniszterelnök

A kertészet és az állattenyésztés lesz a leghangsúlyosabb a következő 7 év agrártámogatási rendszerében, mivel a mezőgazdasági ágazatok között ez a két terület foglalkoztatja a legtöbb embert, és ezek a legfejlődőképesebbek - mondta az agrárminiszter a Fü
2007. november 9. péntek 08:01 - Hírextra
A miniszterelnök országjáró körútjának harmadik napján, csütörtök délután Szentesen a Szent László Kertészetet látogatta meg, majd fórumon találkozott a környék agrárszakembereivel a régi megyeházán. Gyurcsány Ferencet itt néhány tucat tüntető várta, fütyültek, bekiabáltak, de nem jutottak a kormányfő közelébe.

A szakmai fórumon egyebek mellett a hazai termálvíz hasznosításának problémáiról volt szó, illetve arról, hogyan lehetne a felszíni vizeket öntözésre használni. A kertészetek vezetői bírálták a fűtésére használt termálvíz utáni szennyvízbírság mértékét, és a lehűlt víz hasznosításának lehetőségeit mutatták be. A termálvíz hasznosításáról és a lehűlt termálvíz szennyvízként történő kezeléséről régóta vitatkoznak a vízügyi- és környezetvédelmi szakemberek a vizet használókkal.

Gyurcsány Ferenc a fórumon megígérte: megbízza a Magyar Tudományos Akadémia szakembereit, hogy 3-6 hónapon belül készítsenek szakmai állásfoglalást arról, szennyvíznek számít-e a kihűlt termálvíz, és bevezethető-e a felszíni vízkészletbe.

Az öntözés kérdésében a miniszterelnök kiemelte: az elmúlt 20 éveben valóban nem fejleszették itthon az öntözési rendszert, de ígérete szerint ezt most a kormány pótolni fogja. Olyan programot terveznek, amely egyrészt a meglévő, de elavult öntözési rendszer fejlesztését, másrészt új öntözési infrastruktúra kialakítását támogatja - tette hozzá. Ennek első lépése lesz egy új vízközmű törvény megalkotása, amely a felszíni vizek felhasználását szabályozza újra.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Független Hírügynökségnek Szentesen azt mondta: a kormány elkötelezett a kertészeti ágazat felé, mert az elmúlt években nem kertészeteket, hanem a gabonaipart támogatta. Ezt most megmutatkozik a következő 7 év agrártámogatási rendszerében is. A végleges pályázati lehetőségekről jövő év márciusától a szaktárca honlapjáról tölthetőek le információk - tette hozzá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását