2024. április 23. - Béla

Pécs példásan vigyáz örökségére

Elismerően szólt Pécsnek a világörökségi helyszínek és más műemlékek megőrzéséért tett erőfeszítéseiről az UNESCO japán főigazgatója pénteken, a baranyai megyeszékhelyen tett látogatása alkalmával.
2007. november 9. péntek 20:02 - Hírextra

Macuura Koicsiro elmondta, hogy jó benyomásokat szerezett mindabból, amit Pécsett látott. A város sokat tett és tesz azért, hogy kétezer éves történelmi örökségét megóvja és bemutathatóvá tegye a jelen, s az utókor számára - fogalmazott az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének vezetője városi sétáját követő sajtótájékoztatóján.

A főigazgatót, aki a Tudomány Világfórumára (World Science Forum - WSF) érkezett Magyarországra, a városvezetők hívták meg Pécsre, fontosnak ítélték ugyanis, hogy az egész világon hírét vigye a baranyai megyeszékhely 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programjának.

"Nem csodálkozom, hogy Pécset választották 2010-re Európa egyik kulturális fővárosának. Az itt élők megértették, értékeik nemcsak a maguk, hanem az egész világ értékei és fontosnak tartották, hogy azokat mindenki számára látogathatóvá tegyék" - fogalmazott Macuura Koicsiro.

Az UNESCO főigazgatója arra kérte a város vezetőit, legyenek körültekintőek az EKF-program előkészítése folyamán, és a jövőben is vegyék figyelembe a meglévő kulturális értékek, épületek, tájak védelmének szempontjait.

Macuura Koicsiro szólt arról, hogy a Dunántúl legnagyobb városában tett látogatása során a világörökségi helyszínek mellett felkereste a Zsolnay Múzeumot és a Csontváry Múzeumot is.
Megjegyezte, hogy Csontváry Kosztka Tivadar festészete mély benyomást tett rá, és sajnálatát fejezte ki, hogy az ENSZ-szervezetnek nincs képe a neves magyar festőtől.

Pécs hét évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, s annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.

Az ókeresztény emlékhelyek vonzerejének növelésére a város megépítette a Cella Septichora Látogató Központot. A másfél milliárd forintos beruházás eredményeként idén márciusban átadott létesítmény összefogja a világörökségi műemlékegyüttest és a turistáknak az eddiginél jobb lehetőséget nyújt azok megismerésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását