2024. április 29. - Péter

Ifjúsági törvényt most!

Az elmúlt évek számos kormányzati kísérlete után szülessen meg végre az új ifjúsági közfeladatokat rögzítő ifjúsági törvény - ezt szorgalmazták az Ifjúsági törvényt most! címmel a Gyermek és Ifjúsági Konferencia (GYIK) által szervezett tanácskozás résztve
2007. november 9. péntek 13:16 - Hírextra

Szili Katalin házelnök köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a törvényjavaslat - amelynek normaszövegét is kidolgozta a GYIK - alulról jövő kezdeményezés.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta, ha valamikor, most különösen fontos a társadalom és a politika közötti párbeszéd.

Szili Katalin emlékeztetett, hogy a parlament október 29-én fogadta el azt az országgyűlési határozatot, amely a 2005. óta ezen a területen tett kormányzati intézkedésekről szól. Jelezte: legközelebb 2009-ben, majd ezután három évenként kell hasonló jelentést összeállítani. Kitért arra is, hogy 2008. december 31-ig el kell készülnie a nemzeti ifjúsági stratégiának a hosszú távú feladatokról.

Nagy Ádám, a mintegy 80 ifjúsági szervezetet ernyőként gyűjtő GYIK elnökségi tagja a törvény céljai között említette, hogy az definiálja a civil lehetőségeket, kontrollálja az ifjúsági kormányzatot, tegye átláthatóvá és ellenőrizhetővé a források rendszerét, valamint teremtsen lehetőséget a helyi ifjúsági innovációra.

A civil szervezet képviselője elmondta, hogy a jogszabály kitérne az állam, a kormányzat és a helyi önkormányzatok feladataira egyaránt.

A tanácskozásra készült háttéranyag szerint bár 1995-ben született egy törvény, de ez mára idejétmúlttá vált s az ifjúsági szolgáltatásoknak csak egy kisebb részét fedi le. Kormányzati részről 2000-ben Deutsch Tamás, majd 2004-ben Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszterek tettek lépéseket a törvény megújítására, de végül az új jogszabály nem született meg. Ezért döntött a GYIK úgy, hogy megfogalmazza és javaslatot tesz a törvény elfogadására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását