2024. április 26. - Ervin

Cseh vagy német volt a Skoda alapítója?

Cseh vagy német nemzetiségű volt-e a csehországi nehézipar egyik megalapítója Emil Skoda? Erről robbant ki vita a közelmúltban a csehek és a németek, illetve osztrákok között.
2007. november 9. péntek 15:27 - Hírextra

"A csehek olyan világhírű iparmágnással büszkélkednek, aki valójában német volt. Rosszul, hibásan beszélt csehül, németül viszont folyékonyan, német iskolákba járt, német felesége volt és gyermekei már teljes egészében németnek vallották magukat" - állítja a volt Csehszlovákiából kitelepített szudétanémetek Ausztriában megjelenő lapjában, a Sudetenpostban Franz Volk, osztrák történész.
"Akinek erről kétségei vannak, az emlékezzen vissza arra, hogy Emil Skoda unokáját a csehszlovák hatóságok a második világháború után német nemzetisége miatt internáló táborba zárták" - írja az újság. Majd leszögezi: mindez csak újabb bizonyítéka annak, hogy bár a csehek a kitelepített szudétanémetek minden követelését a háború után elszenvedett sérelmekért elutasítják, de munkájuk eredményeit azért előszeretettel kisajátítják. Hasonló hangnemben foglalkozott a témával a tekintélyes bécsi Die Presse is.

Más véleményen vannak a cseh történészek, akik határozottan elutasítják az állításokat Emil Skoda német nemzetiségéről. "Bár tény, hogy Emil Skoda utódai valóban elnémetesedtek, ő maga teljes mértékben cseh családból származott. Nagyapjának Pilsenben kis lakatos műhelye volt" - állítja Vladislav Krátky, a pilseni Skoda Múzeum igazgatója. Szerinte írásos bizonyítékok léteznek arról, hogy Emil Skoda saját magát "pilseni csehnek" nevezte.

Krátky azonban elismeri, hogy a szudétanémetek állításaiban is van valami igazság. "Valóban jobban beszélt németül, mint csehül, mert német iskolákat látogatott. Műszaki végzettséget azonban anyanyelvén akkor nem szerezhetett. Cseh nyelvű műszaki iskolák akkor még nem léteztek" - fejtette ki a múzeumigazgató a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilapban.

Megjegyezte: a mindennapi életben Skoda nagyon gyakorlatiasan viselkedett és a közéletben meglévő cseh-német ellentéteket soha nem engedte be gyáraiba. Az iparmágnás egyik unokája pedig valóban a pilseni internálótáborban halt meg a világháború után. Ő volt egyébként a korabeli hadiiparban is komoly szerepet játszó pilseni Skoda Művek utolsó tulajdonosa azok államosítása előtt.

"Mindezek ellenére úgy állítani be a dolgokat, mintha Emil Skoda egyértelműen német lett volna, félrevezető és hibás. Egyrészt ugyanis biztos, hogy cseh gyökerei vannak, másrészt pedig abban a korban a csehországi lakosság még nem oszlott olyan egyértelműen csehekre vagy németekre, mint a későbbi évtizedekben" - magyarázza a helyzetet Krátky.

Emil Skoda (1839-1900) a csehországi ipar megalapítói közé tartozik. A mai napig is az ő nevét viseli a korábbi cseh nehézipar fellegvára, a pilseni Skoda Művek, valamint a legnagyobb cseh autógyár a Skoda Mladá Boleslav. A pilseni Skoda Művek a 19. század végén és a 20. század elején az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb fegyvergyárának számított.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását