2024. április 26. - Ervin

Lezárták az ombudsmanról szóló törvényjavaslat általános vitáját

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosításának általános vitájában minden felszólaló egyetértett abban, hogy a lehető leghamarabb meg kell teremteni a jövő nemzedék ombudsmanjának intézményét .
2007. november 8. csütörtök 07:46 - Hírextra
Gusztos Péter (SZDSZ) azt hangsúlyozta, hogy kezd meglehetősen hányattatottá válni a törvényjavaslat sorsa, mert az eredeti menetrend alapján az Országgyűlésnek valószínűleg már el kellett volna fogadnia a törvényt.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy az öt parlamenti frakció idén nyáron szinte egyhangúlag vállalt egy nagyon komoly politikai kötelezettséget, amikor úgy szüntették meg az általános ombudsman helyettesének tisztségét, hogy egyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy december 15-ig közösen megválasztják az új biztost.

Nem szegheti meg a szavát az öt parlamenti frakció, de ettől függetlenül is nagyon fontos lenne, hogy ez az új biztosi tisztség létrejöjjön. "Valamennyiünk közös szégyene lesz, ha ez nem így történik" - tette hozzá.

Ékes József (Fidesz) is azt emelte ki, hogy lassan tíz éve húzódik a kérdés rendezése. Hozzátette, hogy ez most lesz igazán aktuális, mert reményeik szerint a parlament az a jövő héten el fogja fogadni a fenntartható fejlődés stratégiájával kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot.
Ékes József úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a parlamenti pártok nem fognak kivonulni a javaslat mögül.

A kormány részéről felszólaló Kovács Kálmán környezetvédelmi és vízügyi államtitkár azt hangsúlyozta, ha nem is az eredeti menetrendet tartják, de tartanak egy olyan menetrendet, amelynek alapján még az idén megválaszthatják a jövő nemzedék ombudsmanját.
Kovács Kálmán emlékeiben kutatva azt mondta, néhány zöld aktivistában már 1988-ban felmerült egy ilyen jogintézmény megalkotásának ötlete.

Az államtitkár optimistán nyilatkozott, mert véleménye szerint az ötpárti előterjesztés azt jelenti, hogy az intézmény létrehozásának szándéka megvan. Emellett a pártok részéről támasztott alapvető feltételeket is megteremtették.

Az elnöklő Áder János az általános vitát lezárta, a részletes vitára az Országgyűlés következő ülésnapján kerül sor. A levezető elnök az ülést berekesztette, és az Országgyűlés következő ülését jövő hétfőre hívta össze.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását