2024. április 19. - Emma

Lamperth az igazságos?

A szociális ellátás rendszerének igazságosabbá tétele a leendő szociális törvény egyik fő célja, a törvény koncepciója elkészült, tart a társadalmi vitája - mondta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter csütörtökön Győrött.
2007. november 8. csütörtök 16:13 - Hírextra

A tárca vezetője a Széchenyi István Egyetem szociális munkás hallgatói előtt beszélt az új szociális törvény koncepciójáról, amely megtekinthető a tárca honlapján.

A törvény további céljairól elmondta: szeretnék megteremteni a szociális szolgáltatások teljes körű lefedettségét az ország egész területén. Erre azért van szükség - tette hozzá -, mert nem mindenütt szervezték meg a szociális alapellátást, bizonyos térségekben nem működik a házi segítségnyújtás, a szociális étkeztetés.

A szakminiszter rámutatott, a jogalkotók törekednek a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználására és az ellátás mennyiségének, valamint minőségének javítására, fejlesztésére.
Lamperth Mónika bejelentette: szociális területen most először indítanak közmunkaprogramot. A napokban írják ki a téli-tavaszi közmunkaprogram pályázatát az önkormányzatoknak. Szeretnék, ha a közmunkások e program keretében már december 1-jétől elkezdhetnének dolgozni. Mintegy 2,5 milliárd forintot fordítanak a programra, amellyel öt- és hétezer embernek nyújtanak átmeneti munkalehetőséget.

A miniszter indoklásképpen kifejtette: azért hozta ezt a döntést, mert úgy látja, hogy a személyes segítségnyújtásban is alkalmazható a közmunka, nem csak az önkormányzatok feladatainak ellátásában, a települések rendbetételében, tisztán tartásában.

Télen több munka hárul a házi gondozásban, a szociális ellátásban dolgozókra, elég, ha csupán a fűtésre, a hólapátolásra gondolunk - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a közmunkások ebben is segíthetnek.

Kérdésre válaszolva Lamperth Mónika kijelentette: a szociális ellátásban szükség van azokra az ápolókra, akik az egészségügyi rendszerből kikerülnek. Továbbképzésükre a minisztérium programot dolgoz ki.

Hallgatói kérdésre válaszolva a miniszter partnerséget ajánlott a fiataloknak abban, hogy támogatja elgondolásaikat a szociális munka presztízsének növelésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását