2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Isten az elefántházban

Az ország egyik legnagyobb Ganésa szobrát avatták fel csütörtökön a Fővárosi Állat- és Növénykert Elefántházában. Az elefántfejű Ganésa a legnépszerűbb hindu istenség. A városligeti intézmény Elefántházában korábban is állt ilyen szobor, de kisebb méretű.
2007. november 8. csütörtök 18:49 - Hírextra
. Amint arra az intézmény főigazgatója, dr. Persányi Miklós is felhívta a figyelmet, a szobor felavatását a Fővárosi Állat- és Növénykert azért tartja fontosnak, mert az intézmény nemcsak az állat- és növényvilág, hanem a kultúrák sokféleségét is be kívánja mutatni.

Az eseményen részt vett az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete és a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége vezető lelkésze is.

Ganésa a költők, művészek, tudósok, vállalkozók és utazók védnöke. Elefántfejére több magyarázat is van, ezek mindegyike abból indul ki, hogy Siva és Párvatí hindu főisten gyermeke eredetileg emberfejjel született. Az egyik változat szerint a Szaturnuszt megtestesítő Sani istenség bosszúból hamvasztotta el Ganésa fejét, a másik vélekedés úgy tartja, maga Siva istennő vágta le azt haragjában.

A szobor felavatása után az esemény résztvevői megismerkedhettek Hellával és Zittával, az Állatkert két ázsiai elefántjával is. Az ormányosokon kívül vízilovaknak, szirtiborzoknak, marabuknak és több más állatnak is otthont adó Elefántház 1909. és 1912. között épült Neuschloss Kornél tervei alapján. Nagyszabású felújítása 1999-ben fejeződött be. 2000-ben a felújított épületet az Europa Nostra díj aranyérmével díjazták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását