2024. április 16. - Csongor

Pályára állt a kínai műhold

Hold körüli pályára állt az első kínai űrszonda, amely a - három fokozatból álló - végleges keringési pálya eléréséhez szükséges második fékező manővert is sikeresen teljesítette. A Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao (Chang-e yihao) holdszonda a pekingi
2007. november 7. szerda 06:59 - Hírextra
A szonda jelenleg ellipszis alakú pályán holdközelben 213, holdtávolban pedig 1700 kilométeres magasságban 3 és fél óra alatt kerüli meg a Holdat.

Csu Min-caj (Zhu Mincai), az irányító központ vezetője szerint az első és a második fékezési szakasz tökéletesen sikerült, így a szakemberek számításai szerint a Holdistennő 1 szerdán végleges pályára állhat.

"A szonda pályára állításának eddig minden mozzanata pontosan zajlott, ennek köszönhetően pedig jelentős mennyiségű üzemanyagot sikerült megtakarítani, s akár a szonda élettartama is meghosszabbodhat - mondta Pien Ping-hsziu (Bian Bingxiu) kutató.

A szonda kínai idő szerint szerda reggel 8 óra körül hajtja végre az utolsó fékezési manővert, amelynek következtében sebessége a másodpercenkénti 1,59 kilométeres sebességre, a Hold körüli keringési ideje pedig 127 percre csökken. Az egy évre tervezett küldetés során a holdszonda feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel és a Hold porának elemzése.

A kínai űrkutatási program további bővítéseként az ázsiai ország az eddiginél sokkal nagyobb kapacitású, űrállomások részegységeit is felbocsátani képes rakéták építésébe kezdett. A Hosszú Menetelés-5 hordozó rakéta üzembe állítása azonban csak 2012 után valósulhat meg, miután felépült a Kína déli részén lévő Hajnan (Hainan) üdülőszigeten, létesítendő űrrakéta-indító állomás.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását