2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Zalában marad a Zichy-kép

A hétfői napon szállították volna Budapestre a Somogy megyei Zala községből A rombolás géniuszának diadala című Zichy Mihály festményt. A hatalmas méretű ( 4,5 x 5,5 méteres) alkotást a tervek szerint a Magyar Nemzeti Galéria december közepén nyíló Zichy
2007. november 5. hétfő 17:08 - Hírextra
A hétfőre tervezett kiemelés, valamint a hatalmas vászon feltekerése a kaposvári múzeum munkatársainak és az MNG restaurátorainak összehangolt munkája lett volna. Róka Enikő elmondta: hamarabb nem derülhetett ki, hogy a vászon és festékréteg rossz állaga nem teszi lehetővé a kép elmozdítását. A restaurátorok a munka kezdetekor, hétfőn úgy döntöttek, hogy nem kockáztatnak. A következő két hétben dől el, hogy egyáltalán ki lehet-e emelni a Rombolás géniuszát, és bemutatni a budapesti kiállításon, tette hozzá a kurátor.

A Rombolás géniuszának diadala című képnek kalandos története van. A festményt az 1878-as világkiállításra festette Zichy Mihály, azonban a mű aktualizáló tartalma miatt a világkiállítási bizottság arra kényszerítette a művészt, hogy még a tárlat megnyitása előtt a képet visszavonja. Zichy Mihály átfestette a képet, amit végül Bécsben és Budapesten is bemutattak. A Rombolás géniusza mindkét helyszínen nagy közönségsikert aratott, azonban a művészeti kritika fanyalogva fogadta.

A bemutatókat követően került le a kép Zalára a családi kúriába. A magyar állam a Nemzeti Szalonban 1902-ben rendezett gyűjteményi kiállítás után vásárolta meg a képet. A festmény 1992 óta van a Zichy Mihály Emlékmúzeumban. A múzeumban a terem belmagassága nem volt elegendő a kép felállításához, így körülbelül 10 centiméter a padlózat alá került. Ez okozza a problémát a festmény mostani kiemelésénél.

A képet Budapesten a nyolcvanas években láthatta a közönség utoljára, ezért gondoltak arra a kiállítás szervezői, hogy a szentpétervári Ermitázs és a Magyar Nemzeti Galéria közös kiállításán bemutatják ezt a művet is a nagyközönségnek. Érdeklődésünkre Róka Enikő elmondta: csaknem háromszáz Zichy művet állítanak ki a Zichy Mihály, a "rajzoló fejedelem" című életműtárlaton december 14-és 23-a között. Száz kép érkezik az Ermitázsból, és számos munkát kapnak kölcsön hazai köz-és magángyűjteményekből. A kurátor hozzátette, mindannyian bíznak abban, hogy A rombolás géniuszát is láthatja majd a közönség Budapesten.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását