2024. május 5. - Györgyi

Mussolini unokája betiltana egy román filmet

Miközben Alessandra Mussolini olasz politikus jogi lépéseket tett a velencei filmfesztiválon bemutatott Francesca című román dráma olasz forgalmazásának betiltására, a rendező értetlenül áll filmje megbélyegzése előtt.
2009. szeptember 11. péntek 21:30 - HírExtra
A Francesca egy jobb élet reményében Olaszországba vágyó óvónőről szól, akit apja az ottani románellenes megnyilvánulások miatt le akar beszélni tervéről. Egy jelenetben "kurvának" nevezi Alassandra Mussolinit, s a néhai diktátor unokája ezért bírósághoz fordult a film olaszországi betiltásáért.

Flavio Tosi veronai polgármester viszont becsületsértés miatt jelentette fel Bobby Paunescut, mert szerinte a rendező "alpári" módon mutatja be őt a filmben.

Az Olaszországban felnőtt Paunescu pénteken elmondta, hogy értetlenül áll a történtek előtt, hiszen azt remélte, hogy filmje éppenséggel segít majd javítani a román-olasz kapcsolatokon, amelyeket az utóbbi időben román bevándorlóknak tulajdonított bűncselekmények tépáztak meg.

"Úgy éreztem, mintha elkövettem volna valamit, de nem tudtam, hogy mit" - magyarázta a filmes. Mint elárulta: csak nagyon őszintén szeretett volna beszélni a jelenről, s hihetetlennek tartja a történteket.

Mussolini és Tosi reakciójára azt válaszolta, hogy "szívesen meghívná őket, nézzék meg a filmjét".

A film olasz "fogadtatása" érzékenyen érintette a cenzúrát elutasító románokat. Emil Boc kormányfő leszögezte, a Francescát úgy kell levetíteni, ahogy elkészült, s bejelentette, hogy jövő heti hivatalos római látogatásán felveti az ügyet kollégája, Silvio Berlusconi előtt.
A Francescát a tervek szerint október végétől forgalmazták volna az olasz mozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását