2024. április 27. - Zita

Nem megfelelőek a játszóterek

A játszótéri eszközök mindössze 15 százaléka bizonyult megfelelőnek a hatósági ellenőrzéseken. A többit ki kell javítani, vagy le kell bontani, hiszen a jogszabályok szerint 2008 végéig valamennyi játszóteret EU-konformmá kell tenni az országban.
2007. november 5. hétfő 06:36 - Hírextra
A játszótéri eszközök biztonságáról szóló rendelet 2004. február 1-jén lépett életbe. Ennek értelmében 2008. december 31-ig valamennyi hazai játszóteret EU-konformmá kell tenni. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a közreműködő hatóságok folyamatosan ellenőrzik azokat a játszótereket, amelyek még a rendelet előtt épültek.

A hatóságok 2005. június 30. és 2006. december 31. között tartottak átfogó vizsgálatot. 5057 önkormányzati és 409 egyéb tulajdonú játszóteret és azokon 46 118 játszótéri eszközt vizsgáltak meg. Az eszközök 15,3 százalékát találták megfelelőnek. Az egy évvel korábbi ellenőrzésen ez az arány 13 százalék volt, vagyis némi javulást tapasztaltak, de ez az arány még mindig nagyon alacsony - mondta a Független Hírügynökségnek Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője.

A veszélyesnek minősített játszótéri eszközök közül azóta 1500-at már elbontottak. A 2006. végi adatok szerint azonban országszerte még 6194 eszközt kell megjavítani és még 1500-at elbontani. A szaktárca és az ellenőrzős szervek egyelőre csak figyelmeztetik a játszóterek fenntartóit és üzemeltetőit a határidőre. Még bő egy évük van arra, hogy a szabványoknak megfelelő, biztonságos játszótereket építsenek ki. Szerencsére közben sokan élnek a különböző pályázati lehetőségekkel is, így 2004. februárja óta 1187 új, EU-konform játszóteret adtak át az országban, rajtuk 7791, biztonságos eszközzel- tette hozzá Ábrahám Gergely.

A jogszabályok szerint ma már kizárólag olyan játszótéri eszközök kerülhetnek forgalomba, amelyek megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ez garantálja, hogy a megvásárolt eszköz megfelel az előírt szabványnak. Ennek ellenére időnként még mindig megesik, hogy egyes önkormányzatok, óvodák, iskolák ezen akarnak pénzt spórolni, és olcsóbb, tanúsítvány nélküli játszótéri eszközöket szereznek be. Nekik számolniuk kell azzal, hogy ez kidobott pénz - mondta a Független Hírügynökségnek Tarcsi József, a Magyar Szabványügyi Testület tanúsítási menedzsere.

A játszóterek használatba vételét megelőző ellenőrzés során megnézik, hogy az eszközök megfelelnek-e a szabványoknak, illetve kialakították-e az ütéscsillapító talajt. Ha ezek nincsenek rendben, akkor a játszótér balesetveszélyes, vagyis ki kell javítani a hibákat vagy az egészet le kell bontani. Szerencsére nem túl gyakori jelenség, hogy ezen akarnak spórolni, de a szakértők azt javasolják, hogy ne is próbálkozzon ezzel senki. Csak minőségi tanúsítvánnyal ellátott eszközöket vásároljanak és kérjenek segítséget a szakemberektől. A cél ugyanis az, hogy 2008. december 31-e után már csakis biztonságos körülmények között játszhassanak a gyerekek - tette hozzá Tarcsi József.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását