2024. április 25. - Márk

Magyartanárképzés Beregszászban

Mind több szakon képeznek pedagógusokat Kárpát-Ukrajnában, a néhány éve új (vagy inkább felújítandó) épülettel is bővült beregszászi Magyar Főiskolán. Az intézmény főigazgatója szerint elsősorban a szegénysorból kiemelkedni akaró fiatalok kapnak náluk leh
2007. november 5. hétfő 09:52 - Hírextra

Kárpátalján a magyar lakosság aránya 12 százalék, de a felsőoktatásban csak négy-hat százalék között mozog. Nem lehet ezen csodálkozni, hiszen 1970-ig nem lehetett magyarul felvételizni főiskolán, egyetemen. Az 1994-ben megnyílt beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola olyan népszerű lett, hogy 2002-ben, pályázat útján megszerezte második épületét, a város egykori törvényszéki palotáját. Hogy milyen állapotban volt, s van ez az épület, arról jobb nem beszélni. Igaz részben az Apáczai Közalapítvány és az Illyés Alapítványtól kapott pénzből belül - úgy ahogy - rendbehozták a szovjet katonák által teljesen lelakott, szinte rommá tett épületet. Magyarországi civil szervezetek, magán adakozók és polgármesteri hivatalok is sokat segítettek. Készen van az épület harmadik szintje és a második emelet kétharmada, megújultak az ajtók, ablakok, előadótermek.

Kik tanulnak itt? - kérdeztük Orosz Ildikó főigazgatót.

- Többnyire helybeli és környékbeli szegény családok igyekvő gyerekei. Ugyanis nálunk kisebb a tandíj, mint a többi felsőoktatási intézményben. Ami a hallgatók felkészültségét illeti, nem panaszkodunk, ugyanis Kárpátalján jól kialakult tehetséggondozási rendszer működik. Különösen az egyházak bentlakásos líceumaiban folyik magas színvonalú pedagógiai munka, tőlük jön hozzánk a legtöbb hallgató.

- Nyilván azért is, mert itt magyarul tanulhat tovább...
- Anyanyelvüket jól ismerik, de az állam nyelvével gondjaik vannak, mert nincs megoldva az ukrán nyelv oktatása a magyar iskolákban. Az idén kiadtunk egy olcsón megvehető ukrán-magyar szótárt, mert a korábbi nem volt megfelelő. Sajnos a tankönyvek az ukránnak - mint anyanyelvnek - a tanítási módszertanához igazodnak, középpontba állítva a nyelvtant - panaszolja Orosz Ildikó.
- Gyenge ukrán nyelvtudással hol kaphatnak állást az itt végzettek?
- Nyolcvanöt százalékuk kárpátaljai iskolában, illetve oktatási területen.

- Mennyire korszerű itt az oktatás?
- Képzésünk igazodik a bolognai folyamathoz, ötévente felülvizsgálják az akkreditálásokat. Nagy utat tettünk meg 1994 óta. Kezdetben tanítókat, tanárokat képeztünk, angol és történelem-földrajz szakon. Ma már van matematika, informatika, ukrán, magyar, angol, történelem, földrajz és biológia szakirány, továbbá kertészmérnök képzés, az új tanévben pedig már pénzügyi, számviteli szak is, hiszen a gazdaság átalakulása miatt erre van mind nagyobb igény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását