2024. április 18. - Andrea, Ilma

Betört a panaszáradat az USA-ba is

A pozitív gondolkodás fellegvárába is betört a dallamos panaszáradat: teltházas koncertet adott Chicagóban az első amerikai panaszkórus. A mozgalom amerikai terjesztését a műfaj feltalálói, Oliver Kocha-Kalleinen és Tellervo Kalleinen személyesen irányítj
2007. november 5. hétfő 17:14 - Hírextra
Le akarnak számolni az uralkodó nézettel, miszerint a legjobb életvezetési technika a pozitív gondolkodás, a nyílt színi panaszkodást pedig kerülni kell. "Ez őrültség" - mondta a 35 éves Oliver Kocha-Kalleinen szombaton, a Chicagói Panaszkórus első, kirobbanó sikerű koncertje után. "Mi azt mondjuk, hogy énekeld ki magadból a panaszaidat …Valld be, hogy nem minden olyan, amilyennek szeretnéd, és meglátod, a terápiás hatás nem marad el."

A finn-német művészpáros három éve tűnődött el először mélyebben a finn valituskuoro, azaz panaszkórus kifejezés értelmén. Elképzelték, milyen lenne, ha az emberek szó szerint együtt, kórusban énekelnék ki magukból a gondjaikat. Munkához is láttak, Ausztráliától Izraelig sok helyen próbálkoztak. Az angliai Birminghamben robbant be igazán az ötlet. Az egyetemistákból álló énekkar főleg a sör drágaságáról panaszkodott, és a YouTube videomegosztó portálon aztán nagy karriert futottak be a kocsmákban és tereken adott koncertekről készült felvételek.

Az első siker után Helsinkiben, Hamburgban és Szentpéterváron tört előre a mozgalom, majd a fejlett panaszkultúrával bíró Magyarországon hódított tovább. A Panaszkórus a panaszládákba érkezett mintegy 2000 megjegyzés alapján a többi között az emberek kishitűségéről, a hivatali bürokráciáról és a tömegközlekedés nyűgeiről szóló darabbal állt elő. Az 50 fős vegyeskar Budapesten adott nyári koncertje nagy siker volt.

Mintegy 20 kórus megalakítása után Kalleinenék most megérkeztek Amerikába, hogy - mint mondják - "megdöntsék a pozitív gondolkodás diktatúráját." A Chicagói Panaszkórus az első munkájuk. A kortárs művészeti galéria nagytermében adott szombati koncertre minden jegy elkelt.

A kórustagoknak nem kell érteniük a zenéhez, de legalább egy panaszjavaslatot be kell nyújtaniuk, amit bele lehet gyúrni a darab librettójába. A koncerten aztán rosszul sikerült randevúkról, túl hangosan rágózó emberekről, a globális felmelegedésről és sok egyébről siránkoztak. A legnagyobb sikert talán Amy Levin panasza aratta: "Még mindig Chicagóban lakik a volt férjem" - zengte a kórus. "Katartikus élmény, amikor mindenki a te bajodról énekel" - mondta a 38 éves asszony az előadás után. "Olyan, mintha mindenki téged vígasztalna."
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását