2024. április 29. - Péter

Törökországba érkezett a külügyminiszter

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter pénteken megérkezett Törökországba, hogy lebeszélje az ankarai kormányt a kurd lázadók ellen tervezett török támadásról. Ankara után a külügyminiszter Isztambulba utazik, ahol pénteken és szombaton egy miniszteri
2007. november 2. péntek 15:01 - Hírextra
Rice pénteken találkozik Abdullah Gül török elnökkel, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel és Ali Babacan külügyminiszterrel Ankarában. A repülőúton Rice újságíróknak elmondta, azt javasolja, Ankara ne küldjön katonákat Irakba a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói ellen. Ehelyett az Egyesült Államok, Törökország és Irak együttműködését sürgeti az ügy megoldásának érdekében.

Törökország szerint az észak-iraki kurd kormányzat támogatja a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit. A kurd szeparatisták az észak-iraki hegyekben rejtőzködnek és innen indítanak támadásokat dél-törökországi célpontok ellen. A PKK és a török hadsereg között legújabban október 21. óta folynak a harcok. Akkor kurd lázadók egy csoportja megölt 12 török katonát Dél-Törökországban. A török hadsereg azt állítja, azóta 80 lázadót öltek meg török területen. Ha Irak nem fogja el a terroristákat, Törökország kész átlépni a határt, hogy megfékezze a lázadókat. Irak és az Egyesült Államok is határozottan ellenzi az egyoldalú török beavatkozást.

A PKK küzdelme egy független Kurdisztánért 1984 óta 37 ezer életet követelt. A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terroristaszervezetként tartja számon.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását