2024. március 29. - Auguszta

Árvízvédelmi és polgári védelmi gyakorlat

Árvízvédelmi felkészítést és gyakorlatot szervez novemberben négy Tisza menti megyében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), hogy a lakosság polgári védelmi csoportjai begyakorolják az esetleges árvíznél szükséges munkákat - mondta el Muhora
2007. november 2. péntek 12:51 - Hírextra

A tábornok emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben az árvízi-belvízi védekezés jelentős feladatot rótt a katasztrófavédelmi szervekre és a lakosságra egyaránt. Mint mondta, a védekezésben a katasztrófavédelem mellett az önkormányzatok, a vízügyi szervek mellett a településeken a polgári védelmi törvény alapján létrehozott árvízvédelmi egységek is részt vettek.

A törvény alapján ugyanis a 18-55 éves férfiakat és a 18-50 éves nőket polgári védelmi kötelezettség terheli. Veszélyhelyzetben 78 ezer ember mozgósítható - mondta.

Ha jól fel vannak készítve az árvízvédelmi egységek és a polgári védelmisek, nagyban hozzájárulhatnak árvíznél a lakosság védelméhez - mondta, hozzátéve: ennek a mostani gyakorlatnak is a célja, hogy felkészítsék az egységeket a védekezésre.

Hangsúlyozta: jelenleg sehol nincs árvízvédelmi készültség a magyarországi folyókon, de az időjárás miatt kiszámíthatatlan, hogy mikor kezd emelkedni a folyók vízszintje és mikor alakul ki árvíz. Szavai szerint ezért célszerű most végezni a felkészítést a Tisza menti megyékben, mert egyelőre sehol nincs vészhelyzet. Csongrád megyében november 6-án, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 6-7-én, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 15-én, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében november 22-én tartják a gyakorlatot.

Árvízveszélyes helyzeteket szimulálnak, hogy a megyei védelmi bizottságok operatív törzseit működtető megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok gyakorolhassák az irányító-tervező-szervező munkát. Az önkormányzatokkal együttműködve terveket készítenek az érintett lakosság tájékoztatására, felkészülnek a lakosság kitelepítésére is - mondta.

Hozzátette, hogy a polgári védelmi szervezetekhez behívott állampolgárokkal pedig a védekezés konkrét végrehajtását gyakorolják; a behívásukat, fogadásukat, felszerelésüket és ellátásukat, valamint a vízkár-elhárítási munkákat. Homokzsákot töltenek majd és ideiglenes védművek építését gyakorolják, amit majd az éles helyzetben is el kell végezniük.

Emellett Csongrád megyében az elöntött területekről a lakosság kimenekítését, a vízbetörés felszámolását is gyakorolják, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a háziállatok elszállítását.
Az árvízvédelmi egységekből a gyakorlaton megyénként több mint száz ember vesz részt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását