2024. május 2. - Zsigmond

Bőrbaja befolyásolta Marx gondolkodását?

Marx Károly (1818-1883), aki kínzó furunkulusokra panaszkodott, valóban pszichikai hatásokkal is járó krónikus bőrbajban szenvedett, ami írásait is befolyásolhatta - állítja egy angol szakember.
2007. november 2. péntek 10:29 - Hírextra

Sam Shuster, a Kelet-angliai Egyetem bőrgyógyász professzora úgy véli, hogy a forradalmi gondolkodó hidradenitis suppurativában (HS) szenvedett, ami abból áll, hogy az apokrin izzadságmirigyek - főleg a hónaljban és a lágyékon - elzáródnak és begyulladnak.

"Amellett, hogy csökkentette munkaképességét, ami hozzájárult elkeserítő szegénységéhez, a hidradenitis nagymértékben csorbította önbecsülését is" - állapította meg Shuster, aki a British Journal of Dermatology című szaklapban közölte észrevételeit.

A professzor szerint "ez megmagyarázza önutálatát és elidegenedését, amely visszatükröződik írásaiban".

A HS nemcsak furunkulusokhoz hasonlító fájdalmas daganatokkal jár, hanem a fertőző kór terjedése a bőrfelszín megvastagodását és hegek keletkezését is előidézi. Megmagyarázza Marx azelőtt értetlenül fogadott egyéb panaszait is, mint például izületi fájdalmait és szembántalmait, amelyek gyakran akadályozták őt munkájában.

Shuster a diagnózist Marx kiterjedt levelezésére alapozta, amelyben a filozófus beszámolt barátainak egészségi állapotáról és bőrbántalmait "korcs kutyáknak" és "disznóknak" nevezte. "A burzsoázia halála napjáig emlékezni fog karbunkulusaimra" - írta 1867-ben kelt egyik levelében Friedrich Engelsnek.

Az 1883-ban elhunyt Marx Károly egyike volt a XIX. század legbefolyásosabb filozófusainak, akinek radikális írásai a modern kommunizmus alapját képezték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását