2024. április 28. - Valéria

Nagy a baj a Tesconál?

A Tesco évek óta tartó nemzetközi terjeszkedése következtében a társaság eladósodottsági mutatói rekordszintekre ugrottak, amely veszélybe sodorja hitelbesorolását is és a befektetők is elfordulhatnak a részvényektől - írja a Bloomberg.
2009. június 21. vasárnap 07:56 - HírExtra
A Tesco nettó hitelállománya 9.6 milliárd fontra rúg és csak ezen a héten 431 millió font értékben adott el jelzálogfedezetes kötvényeket. Február 28-án záródó pénzügyi évének végén a cég hitelállománya az EBITDA 3.96-szorosára rúgott, amely a legmagasabb érték 1988 óta.

A Bloomberg adatai szerint a tavalyi évben minden egy fontnyi hitelekre fizetett kamatra 6.6 fontos EBITDA jutott, amely 1993 óta nem látott alacsony értéket jelent.

A Moody’s a múlt hónapban a növekvő eladósodottságra hivatkozva negatívra módosította a társaságra vonatkozó kilátásait, amely azt jelenti, hogy veszélybe kerülhet a Tesco hiteleinek "A3" minősítése.

A Tesco az elmúlt években hitelekből finanszírozta nemzetközi terjeszkedését az Egyesült Államoktól Kínáig, miután a brit piacon eladásainak dinamikája lassult a szektortársakhoz képest. Az idei évben 320 üzlet nyitását tervezi a brit kiskereskedelmi óriás Európában és Ázsiában, valamint 60 új áruházat nyitna az Egyesült Államokban.

A Royal London Asset Management alapkezelője, Bradley Mitchell szerint minden év végén egyre nagyobb hitelállománya van a cégnek, mert mindig van egy új piac, ahová be kell törni. A Societe Generale stratégája úgy véli, hogy a Tesco helyzete nincs összhangban a minősítéssel és nagy a valószínűsége, hogy az elkövetkezendő 12 hónap folyamán "Baa1"-re módosíthatja besorolását a hitelminősítő.
Forrás: portfolio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását