2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mindenszentek hagyományai

Számos hagyomány és hiedelem kapcsolódik a világosság napjának is nevezett mindenszentek ünnepéhez, amely előtt szokás szerint rendbe kell rakni a sírokat, a temetőt. A hozzátartozók, rokonok, virággal, koszorúkkal és gyertyákkal díszítik az elhunytak nyu
2007. október 31. szerda 18:07 - Hírextra

Katolikus családoknál az volt a szokás, hogy nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtottak gyertyát, annyit, ahány "közeli" halott volt a rokonságban.

Többfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni, ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban, és az asztalra ételt és italt tettek.
A "halottak hetén" munkatilalom volt, csak a legszükségesebb házkörüli teendőket végezték el. Példaként említette, hogy tilos volt ilyenkor gyalulni a káposztát télire, mert elromlik, "meglágyul".
A sírokat fenyőággal vagy mohával rakták körbe, és a "bánat virágával", krizantémmal díszítették. A gyertyákat az esti órákban gyújtották és addig maradtak mellette, amíg "csonkig" nem égett. A temetőben imádkoztak és ott tartották a szentmisét is.

A néprajzkutató arról is beszámolt, hogy volt olyan hiedelem, miszerint aki virágot szakít a sírról, azt elviszi a halott. Az égő gyertyát pedig nem szabad más sírra tenni, mert annak a halottnak a bűne, akinek a sírjáról elvették, átszáll a másik lelkére.

A falvakban minden síron legalább egy szál gyertyát elégettek, ugyanis úgy vélték, annak a fénye egész évben kitart, világít a másvilágon és nem kell sötétben bolyonganiuk a lelkeknek.

Napjainkra ezekből a hagyományokból leginkább a kisebb településeken maradt meg néhány, de a temetőjárás mindenszentek ünnepe előtt legalább egy héttel a nagyvárosokban is megkezdődik. A római katolikus egyház szertartása szerint - tartva a hagyományt - a "temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák a Mindenszentek Litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását