2024. május 3. - Tímea, Irma

Hatékonyabb hazai légiközlekedés

Biztonságosabb és hatékonyabb lesz a magyar polgári légiközlekedés. Püspökladányban kedden adták át azt a korszerűsített radarállomást, amely egyszerre akár ezer repülőgép mozgását is követni tudja. A beruházás hét hónap alatt készült el.
2007. október 31. szerda 07:56 - Hírextra
A magyar polgári légi közlekedés modernizálása összesen 40 millió euróba, azaz 10 milliárd forintba került. Ennek felét az Európai Unió Kohéziós Alapja, a többit pedig a HungaroControl Zrt. a Magyar Légiforgalmi Szolgálat saját bevételeiből biztosította.

A modern, energiatakarékos radarállomást Bajnai Gordon, területfejlesztési és önkormányzati miniszter illetve Kiss László a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója közösen adta át. A hazai radarrendszerek korszerűsítési programjának keretében korábban már felújították a kőrishegyi és a ferihegyi radarállomást. A hazai rendszer a most átadott püspökladányival vált teljessé.

A légiforgalmi irányítók szerint a magyar légteret jelenleg naponta átlagosan 1000-1500 repülőgép használja és évente további 4-5 százalékos forgalomnövekedés várható. Az új radarállomásoknak köszönhetően több gép és biztonságosabban használhatja a magyar légteret. A szakemberek szerint a korszerűsítés után a ferihegyi repülőtér jobb pozíciót szerezhet a kelet-európai régió egyre élesedő légiforgalmi versenyében.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását