2024. április 28. - Valéria

"Sakktáblás" sorozatgyilkos

A bitcai mániákus tettei a banális hétköznapokhoz tartoznak a szó orosz értelmében: "elmentünk a parkba, ittunk, leütöttem, bedobtam a csatornába". Alekszandr Picsuskin gyilkosságsorozata az állami rendszer degradációjának klasszikus eredménye: vesztegeté
2007. október 30. kedd 11:49 - Hírextra

Az újság szerint keresni is csak akkor kezdték a tettest, amikor az büntetlensége miatt teljesen megvadult és tízesével kezdte gyilkolni az embereket, előbb ugyanott, ugyanúgy, később pedig még kísérletezett is: volt, akit az ablakon lökött ki, volt, akit megfojtott, másnak baltával verte szét a fejét és üveget állított a sebbe. Áldozatai senkinek nem hiányoztak: ha csak egy esettel is komolyabban foglalkoztak volna a hatóságok, nyomban rács mögé kerülhetett volna. Érdekes összehasonlítani az esetet Hasfelmetsző Jack ügyével: az ő áldozatai is aszociális alakok voltak, de a hatalom odafigyelt. Picsuskin ügye nyomán pedig csak találgatni lehet, hogy hány hozzá hasonló él még közöttünk.

A sakktáblásnak is nevezett sorozatgyilkos azt tervezte, hogy annyi ember életét oltja ki, ahány kocka van egy sakktáblán, vagyis 64-ét. Végső soron 47 gyilkosságért ítélték el Picsukint: az ellene eredetileg felhozott 49 közül egyet Picsuskin kitartóan tagadott, s ezért az ügyészség elejtette a vádat, majd az esküdtszék 48 gyilkosságban és három gyilkossági kísérletben bűnösnek találta, de a bíró egy további - az 1992-ben elkövetett első - gyilkosság ügyében elévülést állapított meg - írta a Vremja Novosztyej.

A Gazeta című lap arról írt, hogy a bitcai rém beismerte ugyan tetteit, de semmiféle megbánást nem tanúsított. Sokan sajnálják, hogy nem lehetett halálra ítélni, de a Gazeta szerint talán nem járt volna rosszul, ha kivégzik. Oroszországban öt büntetőtáborban tartják fogva az összesen mintegy 1300 életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltet, zömmel gyilkosokat. Jellemző, hogy ezekből a táborokból még soha nem szökött meg senki. A foglyokat 1-2-személyes cellákban tartják, s a cellákat naponta ellenőrzik, néha átkutatják. Ha ki kell lépniük valamiért az épületből, bilincset tesznek rájuk. Napi másfél óra sétához van joguk. Havonta egyszer vásárolhatnak élelmiszert és más szükséges holmit, de csakis a táborban keresett pénzükből. Látogatókkal - rövid időre - évente kétszer találkozhatnak, fogolytársaikkal úgyszólván egyáltalán nem érintkezhetnek, s egy év alatt egy kisebb és egy nagyobb csomagot kaphatnak.

A feltételes szabadlábra helyezést az orosz törvények legkorábban 25 év letöltése után teszik lehetővé, de csakis mindvégig példás magatartás esetén - írta a Gazeta.

A Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap arra hívta fel a figyelmet, hogy a sorozatgyilkos a per kapcsán sokat szerepelt a televíziók műsorán, amitől az alkoholista bolti rakodómunkás szupermennek érezhette magát, de ami ennél sokkal nagyobb baj: ez a példa követésére ösztönözhet másokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását