2024. április 26. - Ervin

Költségvetésről MSZP-s szemmel

Balogh József (MSZP) szerint a teljesítményértékelés bevezetésével módosulna az önkormányzatok és az államigazgatási szervek intézményrendszere. Az eddigi stabil, statikus szorzók helyett az évente elvégzett teljesítmény értékelése alapján határoznák meg
2007. október 30. kedd 19:42 - Hírextra
A hulladékgazdálkodási törvényről azt mondta, a módosítás lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok kéttényezős közszolgáltatási díjat vezessenek be. A rendelet azt is biztosítja, hogy a nem, vagy időlegesen használt ingatlanok tulajdonosainál arányosan állapíthassák meg a közszolgáltatási díjakat.

Tasó László (Fidesz) szerint az államháztartásról szóló törvény módosításával egy újabb szelepet nyitnak meg a maradék nemzeti vagyon eladására, mivel a "kézi vezérlésű" Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re bízzák az állami tulajdoni részesedés értékesítését. Tasó László azt mondta, hogy a nemzeti vagyonnal korlátlan módon gazdálkodik ez a testület. Hozzátette, hogy a pénzügyminiszter és a miniszterelnök bármilyen nemzeti vagyontárgy felett rendelkezhet. A fideszes képviselő megemlítette, hogy olyan módosítás is készül, amely arról szól, miként lehet a visszatérítendő támogatásokat vissza nem térítendőkké alakítani.

Török Zsolt (MSZP) arról beszélt, hogy a fogyasztóvédelmi politika megalkotását az Európai Unió költségvetéséhez, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott, a tagállamok fogyasztóvédelmi politikáinak összehangolására irányuló közösségi cselekvési programhoz igazodás tette szükségessé. Elmondása szerint a korábbiaktól eltérően hét éves időtartamra határozzák meg a fogyasztóvédelem fejlesztésének irányait.

A stratégiai célok között szerepel az erős és hatékony fogyasztóvédelmi hatóság kialakítása, a határozottabb állami fellépés és szerepvállalás, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a területi testületek kettős irányításának megszüntetése. Így született meg idén a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, amely számára a jövő évre 3326 millió forint támogatást irányoztak elő - mondta Török Zsolt.

Borsos József (Fidesz) arra a kormányzati javaslatra reagált, amely szerint az egészség és a nyugdíjbiztosítási alapok járulékai egy összegben, egy számlára folynának be az APEH-hoz. Mint mondta, ugyanakkor egy jogszabály arra tesz javaslatot, hogy a kincstár, illetve a kormány döntsön a pénz megosztásáról.

Mint mondta, már kormánypárti képviselők is indítványozták, hogy vonják vissza az egy számlára való befizetés javaslatát, mert különben a megosztás és az elszámolás aránytalanul nehézzé válna. Az elszámolásra kizárólag utólag volna lehetőség és ezzel adott esetben az aktuális egészség-, illetve nyugdíjbiztosítási ellátások fedezete is veszélybe kerülhetne - idézte politikustársait Borsos József.

Orosz Sándor (MSZP) közölte, hogy a vízkészletjárulékot módosító passzusok megalapozzák a költségvetésben szereplő tételt. Felhívta a figyelmet arra, hogy két éven keresztül változatlan mérték alapján fizettek az erőforrás használatáért azok, akiket ez terhelt. A mostani javaslat egy 15 százalékos emelést tartalmaz, megmaradnak az öntözési földekre és a halgazdálkodókra vonatkozó fontos mentességek - szögezte le Orosz Sándor.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását