2024. március 29. - Auguszta

Jövőre változik a gáz- és távhőtámogatás rendszere

Jövő január elsejétől változik a gáz-, és távhőtámogatási rendszer - jelentette be Budai Bernadett a keddi kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.
2007. október 30. kedd 19:15 - Hírextra

Emlékeztetett arra: tavaly öt kategóriába sorolták a gázt és távhőt használók körét, az egy háztartási egységre jutó havi jövedelem alapján. Ebből négy kategória jogosult támogatásra.

Budai Bernadett tájékoztatása szerint az alacsony keresetűek két alsó kategóriájában a támogatás nem változik, a két magasabb kategóriában viszont az infláció mértékével csökken.

A támogatás mértéke annál a két kategóriánál változik, amelyekben az egy háztartási egységre jutó havi jövedelem 71.251 és 85.500, illetve a 85.500 és 99.750 forint közé eső összeg. Előbbinél 25,53-ról 22 forintra, utóbbinál 18,24-ről 14,5 forintra csökken a köbméterenkénti gázártámogatás. A távhőnél az egyik kategóriában 1068-ról 924-re, a másikban 768-ról 609 forintra csökken a támogatás gigajoule-onként. (A számításokat már a jövő évben várhatóan 28.500 forintra emelkedő nyugdíjminimummal végezték.)

A kormányszóvivő jelezte: a két kategóriában átlagosan 486, illetve 514,3 forinttal lesz magasabb a havi gázszámla. Felidézte, hogy az átlag gázfogyasztás évente 1.500-1.600 köbméter, ehhez képest több mint húsz százalékos ráhagyással állapították meg a támogatás igénybe vételének felső határát, a 2.000 köbmétert. Idén ez a határ 3.000 köbméter.

Budai Bernadett kifejtette, hogy a nagycsaládoknál indokolt a kétszer magasabb mennyiség, esetükben évente 4.000 köbméterig jár támogatás (idén ez még 5.000 köbméter). Ugyanakkor nagyjából 5.700 család 4.000 köbméternél több gázt fogyaszt évente, ami egyébként egy 160 négyzetméteres családi ház éves felhasználása.

Ezt a problémát azzal orvosolja az állam, hogy jövőre a nagycsaládosoknál az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,4 százalékkal emelkedik majd a családi pótlék - jelentette be a kormányszóvivő. Megjegyezte, hogy a távhőtámogatásnál nincs semmilyen mennyiségi korlát, aki pedig emellett gáz is használ, mindkettőhöz kaphat támogatást.

Budai Bernadett összegzésként kiemelte: a háztartások 67 százalékának nem változik a gázszámlához nyújtott támogatás, ugyanez az arány 61 százalék a távhőtámogatásnál. Mint mondta, a módosítások célja, hogy a támogatási rendszer igazságosabb legyen, azok kapjanak kompenzációt, akik valóban rászorultak. Leszögezte, hogy a támogatási rendszer átalakítása ellenére sem lesz kisebb a jogosultak köre, jövőre a háztartások nagyjából kétharmada, több mint kétmillió család lesz jogosult a kompenzációra.

A támogatást újra kérvényezni kell. Aki még az idén megteszi ezt, esetében az idei nyugdíjminimum lesz a számítás alapja, aki jövőre, ott már a várhatóan megemelt összeg. A kompenzáció visszamenőleg már nem jár, tehet ha valaki jövő februárban adja be a kérvényt, akkor januárra nem kap támogatást.

A kormányszóvivő kitért arra: a konvergenciaprogram világosan kijelölte, hogy mennyi pénzt lehet gáz- és távhőtámogatásokra fordítani. Idén 112 millió forint jut erre a célra, jövőre az éves keret 82 milliárd forint.

Budai Bernadett más témáról szólva bejelentette, hogy a kormány benyújtotta az egészségbiztosítás reformjáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek; az előterjesztés szövege még a nap folyamán olvasható lesz a parlament internetes oldalán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását