2024. május 2. - Zsigmond

Brahmsot játszik a "királyi gárda"

Royal Filharmonikus Zenekar, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2007. november 12. hétfő 19:30.
2007. október 30. kedd 15:55 - Hírextra

Az 1946-ben Sir Thomas Beecham által alapított Royal Filharmonikus Zenekar célja az volt, hogy világklasszis zeneszerzők műveit világszínvonalon ismertesse meg közönségével. A dirigens halála után a küldetés változatlan maradt - erről tanúskodik az az öt Grammy-díj is, amelyet lemezfelvételeikkel nyert az együttes.

Sir Thomas Beechamet Rudolf Kempe, Doráti Antal, André Previn és Vladimir Ashkenazy és Daniele Gatti követte. 2005 óta Leonard Slatkin az együttes első vendégkarmestere, aki rendszeresen fellép - többek között - a New York-i, a Berlini és a Bécsi Filharmonikusokkal, a Chicagói és a Bostoni Szimfonikusokkal, valamint az Amszterdami Concertgebouw Zenekarral is.

A zenekar több tízezer ember előtt hangversenyezik nyaranta az Anglia-szerte megrendezett szabadtéri koncerteken. Az elmúlt öt évben több mint harminc országban turnézott.

A kirobbanóan tehetséges Danjulo Ishizaka négyévesen kezdett csellózni, mesterei közül a legnagyobb hatást Borisz Pergamenscsikov tette rá. A világ legrangosabb versenyein diadalmaskodott, 2003-ban megkapta 'Az év fiatal művésze' díjat, első lemezét a Sony Classicalnél készíthette el. Zenei fejlődésére nagy hatást gyakorolt Kurtág György, Bernhard Greenhouse, Menahem Pressler és az Amadeus Vonósnégyes. A 2007/2008-as évadban Krzysztof Pendereckivel, Valerij Gergievvel és Maxim Vengerovval is együtt muzsikálhat majd.

Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását