2024. május 2. - Zsigmond

Nyugodtabb a légkör

A korábbi, viszonylag rendezetlen helyzethez képest kezd nyugvópontra jutni az egyházi szociális intézmények finanszírozása és a különböző felekezetek ingatlanrendezése - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában Csepregi András, az Oktatási és Kulturáli
2007. október 29. hétfő 10:55 - Hírextra

Az egyházi szociális intézmények - az oktatáshoz hasonlóan - szintén az önkormányzati kiegészítések után kapják meg az államtól juttatásukat - ismertette az ezen a téren kialakult helyzetet Csepregi András. A Pénzügyminisztérium méltányos összeget kalkulált ki, a 2007-es év költségvetési számait megváltoztatva az eredetinél mintegy egymilliárd forinttal jut több idén erre a célra - közölte.
Az állam és az egyház kapcsolatának legnyugodtabb szegmense kétségkívül az ingatlankérdés - jegyezte meg.

A rendszerváltás után kialakult szabályozás szerint az egyházak kizárólag feladathoz kapcsolódó intézményeket kaptak vissza, bérházakat, vagy más jövedelmet termelő ingatlant nem. Idővel viszont kiderült, hogy az egykor hitéleti vagy oktatási célt szolgáló ingatlanok mindegyikének nem tudnak ma is élő funkciót adni, s megnyílt a lehetőségük arra is, hogy jogos tulajdonuk egy részéről lemondjanak, s azt örökjáradék alapjává alakítsák át. A vissza nem kért ingatlanok után fizetendő járadékot az állam évről évre valorizálja, s minden érintett egyháznak járó összeg jövőre közel 9 milliárd forint lesz - mondta.

Hozzátette, hogy a járadékalap kialakítása után még mindig maradt néhány eldöntendő sorsú egykori egyházi tulajdonú ingatlan, ezeknek a helyzetét legkésőbb 2011-ig rendezni kell. A érintett egyházak és önkormányzatok a megfelelő kormányszervekkel együtt döntik majd el, hogy az eredeti tulajdonos természetben kapja vissza ingatlanát, vagy pénzbeli kárpótlást kapjon érte - mondta Csepregi András.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását