2024. április 27. - Zita

Kiöregszenek a műholdak

Az űrben keringő műholdak fontos jelzéseket, mérési eredményeket küldenek az akár egész földrészeket is fenyegető, váratlan meteorológiai változásokról, hurrikánokról, viharokról. A globális fölmelegedés pedig csak fölgyorsítja a változásokat, s meg is tö
2007. október 29. hétfő 09:41 - Hírextra

Csupán az Egyesült Államok 42, kizárólag a Földünket figyelő műholdat üzemeltet. Ezek rendkívül hasznos információkkal látják el a bolygónk felületének változásairól az Amerikai Geofizikai Uniót (AGU). Tudósítanak vulkánkitörésekről, alakuló hurrikánokról, viharzó tengerekről, a felhőtakaróról. Természetesen más államok, szervezetek is működtetnek hasonló feladatú műholdakat.
Az AGU elnöke, Timothy L. Killeen most arra hívta fel a figyelmet, hogy az öregedő műholdak teljesítménye 2010-re 40 százalékkal csökken, s így nem lesznek képesek ellátni mérő, fényképező, képközvetítő feladataikat. Ugyanakkor a NASA Földet figyelő részlegének költségvetését 2000-2006 között 30 százalékkal csökkentették. Bár a NASA 2007. évi büdzséjét 1,1 milliárd dollárral megemelték, a többletet egyrészt az ISS nemzetközi űrállomás továbbépítésére, másrészt pedig arra fordítják, hogy előkészítsék a Bush elnök által 2020 tájára meghirdetett újabb Hold-expedíciót, amit amerikai űrhajósok későbbi Mars-utazása főpróbájának szánnak.

Timothy L. Killeen azonban a merész terveknél többre értékeli a Föld legalább is szinten tartott műholdas monitorizálását, figyelését. Ez csak úgy lehetséges, ha a csökkenő teljesítményű műholdakat újakkal váltják fel. A felmelegedés miatt a műholdak feladata egyre kiterjedtebb és fontosabb. Ezt a szervezet elnöke egy két évvel ezelőtti történettel példázta. NASA TRMM (trópusi esők mennyiségét mérő) műholdja Florida partjai előtt felderített egy, akkor még csak trópusi viharként figyelt hurrikánban egy hőtorony-felhőt. Ez magasra kiemelkedett a hurrikán tölcsérének felső szintjéből, s a a TRMM által készített és visszasugárzott színes felvételen jól láthetó vörös színe jelezte, hogy bőségesen tartalmaz vizet. Ebből a forgó felhőtömbből a radar felvétele után 48 órával már kifejlődött az a pusztító, 4. fokozatú trópusi hurrikán, ami aztán Rita névre keresztelve pusztította végig a Karib-tengert és az Egyesült Államok déli partjait.

Killeen elnök azonban attól tart, hogy a NASA Föld-figyelésre vonatkozó programjának kurtítása nemcsak a GPMM fellövését, hanem a kiöregedő műholdak felváltását is veszélyeztetheti. Ezért a figyelmeztetés: hasonló mérések hiányában korábban még nem lett volna mód időben riasztani a lakosságot. Az időben megtörtént riasztással viszont 2005-ben már sokezer ember életét mentették meg. A NASA ezért is vette tervbe, hogy 2013-ig pályára állít egy még nagyobb kapacitású műholdat, a GPMM jelűt (globális csapadékmennyiség-mérő), ami először ezt a hurrikánokat szülő régiót, más egységei pedig később a Föld más, "hurrikános" zónáit is figyelnék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását