2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tudásközpont Fehérváron

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Földügyi és Térinformatikai Tudásközpontjának épületét avatták fel szombaton Székesfehérváron.
2007. október 27. szombat 22:41 - Hírextra
A létesítmény mintegy 650 millió forintos beruházással, egy korábbi laktanyaépület átalakításával, háromezer négyzetméter alapterületen készült el, kormányzati, önkormányzati támogatással, valamint a PPP-program igénybevételével, a pólusprogram keretében megvalósuló Alba Innovációs Park részeként.

Az épületben előadótermek, gyakorló termek, elektronikus könyvtárterem, és hatvanhat vendég elhelyezésére alkalmas szálláshely van - tájékozatta az MTI-t Márkus Béla, a geoinformatikai kar dékánja.

A campus avató ünnepségen Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarország Egyetem rektora elmondta: az intézményben már megvalósult a felsőfokú oktatás teljes spektruma: az alapképzés mellett elindult,illetve folyamatban van a mesterszakok indítása, s az idei évtől geoinformatikai doktori képzésben is részt vehetnek a hallgatók.

Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára közölte: az intézményben gyakorlatorientált képzés folyik, annak eredményeként, hogy a geoinformatikai kar szoros kapcsolatot épített ki a térség gazdaságával.

Emlékeztetett rá, hogy az 1990-es években kezdődött meg az a folyamat, amelynek eredményeként már az országban több egykori laktanyaépületben működik felsőoktatási intézmény.

Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg "egyszerre vagyunk egy felsőoktatási reform folyamatában, s (...) próbáljuk infrastrukturálisan megújítani a felsőoktatást."

"A kettő nem választható el egymástól", mert az infrastrukturális fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az adott képzés vonzó legyen - mondta az államtitkár.

Rámutatott: a hallgatókért folytatott versenyben az oktatási intézmények felelőssége az, hogy piacképes tudást nyújtsanak, a kormányzaté pedig, hogy mielőbb elkészüljön az a pályakövetési rendszer, amelyből a fiatalok láthatják, melyik diplomával, milyen elhelyezkedési esélyeik vannak.
Az államtitkár tudatta, a társadalmi infrastruktúra operatív program keretében újabb 60 milliárd forintot használhatnak fel a központi régión kívüli térségekben a természettudományi és műszaki képzési infrastruktúra támogatására.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy korszerű képzésben részesülő fiatal szakemberek nélkül nem lenne megvalósítható az informatikai földügyi rendszer fejlesztése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását