2024. április 20. - Tivadar

Püspök kell a politikához

Nyilvános, politikai eseményekhez kapcsolódó bármilyen egyházi jellegű szolgálatban csak az illetékes püspök hozzájárulásával működhetnek közre az evangélikus lelkészek - erről a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa adott ki határozatot, amely
2007. október 27. szombat 22:52 - Hírextra
A közlés szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa pénteki ülésén - az esperesi tanács előzetes tájékoztatása után - értékelte a magyarországi politikai helyzetet és ezzel összefüggően lelkészei tevékenységét is.

Ezzel kapcsolatban megállapította: "Az egyház lelkészei szabadon élhetnek állampolgári jogaikkal, és mint a Magyar Köztársaság polgárai, lelkiismeretük szerint, személyes felelősséggel vesznek részt társadalmi és politikai szervezetek rendezvényein. Ugyanakkor nyilvános, politikai eseményekhez kapcsolódó bármilyen egyházi jellegű szolgálatban, liturgikus cselekményben - akár civilben, akár liturgikus öltözékben - csak az illetékes püspökkel való előzetes konzultáció után és a püspök hozzájárulásával működhetnek közre. Ennek a kötelezettségnek az elmulasztása fegyelmi vétségnek minősül, és az illetékes fegyelmi tanács eljárását vonja maga után."

Az ülésen Ittzés János elnök-püspök, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület, Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület és Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület püspöke is részt vett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását