2024. április 27. - Zita

Veres áfa-ügye a bizottság előtt

Veres János egykori vállalkozói múltjáról tárgyalt a parlament költségvetési bizottsága szerdai - estébe nyúló - ülésén. A pénzügyminiszter azt mondja: minden kérdésre válaszolt a 90-es években egyik cégéről mostanában újra elővett "áfavisszaigénylési" -
2007. október 25. csütörtök 07:56 - Hírextra
Egy hetilap vette elő az 54,8 millió forintnyi áfavisszaigénylésként tálalt ügyet, amelyben büntető eljárás indult, amelynek végén többeket elítéltek, az egyik köztük Kabai Károly, aki Veres üzlettársa volt a hírbe hozott Bogát-Ferr kft.-ben.

Veres 1991 és 1993 vége között ügyvezetője, 1995 közepéig már csak fele részben tulajdonosa volt a cégnek.
A pénzügyminiszter az ülésen idézte az adóhatóság megállapítását, amely szerint a Bogát-Ferr valós gazdálkodást folytatott, a bíróság pedig végül egyes üzletfeleit ítélte el. Az elítélt vállalkozók egyébként két olyan cégben voltak érdekeltek, amelyekhez Veres Jánosnak semmilyen köze sem volt, a Bogát-Ferrt be sem vonták az eljárásba, és Kabait is más ügyben ítélték letöltendő szabadságvesztésre - közölte a pénzügyminiszter.

Képviselői kérdésre Veres elmondta, hogy a bírósági szakértő "be nem vallott és meg nem fizetett" adótartozást állapított meg, a Bogát-Ferr viszont - fémfelvásárló és -feldolgozó cégként - a később elmarasztalt vállalkozásokkal fenntartott viszonyában árut vevő, vagyis számlabefogadó volt. (Ez azt jelenti, hogy Veres János cége nem úgynevezett számlagyár volt, amely színleg eladott, majd a kiállított számla áfáját törvénytelenül visszaigényelte.) Vagyis a bevallás után jogosulatlanul visszaigényelt és a be nem vallott áfa eleve kizárja egymást - hívták fel szocialista képviselők a hetilap összeállításában lévő ellentmondásra.

A Fidesz képviselői azt is hosszasan firtatták, hogyan lehetséges, hogy Veres - ügyvezetőként és tulajdonosként - nem ismerte a cég üzletmenetét. A miniszter elmondta, hogy egyik ügyvezetőként kizárólag a cég finanszírozásához szükséges bankhitelek megszerzése volt a feladata, a napi ügyekbe nem folyt bele. A Bogát-Ferr nem váltotta be az alapításkor hozzá fűzött reményeket, ezért először az ügyvezetésről mondott le, majd üzletrészét is eladta - mondta Veres.

A miniszter beszélt fiai nyári állítólagos erőszakos ügyéről is. Beszámolt arról, hogy az ügyészség azóta lezárta ezt is, mindenben tisztázva őket. Nem jó, ha ebbe az irányba mennek a politikai küzdelem formái, mert mindenkit tőrbe lehet csalni, és pusztán egykori kapcsolatok miatt később bemártani - mondta Veres János.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását