2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Toroczkai elmehetett

Bűncselekmény miatt az ügyészség folytatja a Toroczkai László elleni eljárást - így döntött csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A több mint öt órás tárgyaláson az eredeti, szabálysértési ügyben nem született ítélet.
2007. október 25. csütörtök 20:06 - Hírextra
A bíróság a bizonyítékként bemutatott videofelvételek alapján döntött úgy, hogy az ügyet átteszi az ügyészséghez. Toroczkay Lászlót csütörtökön rendzavarás miatt állították bíróság elé, miután hétfőn a Nagymező utcai tömegoszlatáskor előállították. Toroczkai a rendőri intézkedésnek ellenszegült, passzív ellenállást tanúsított, és ezt el is ismerte. Csütörtökön szabadon távozhatott a bíróságról.

Toroczkai László az egyik, bizonyítékként bemutatott videofelvételen a hétfői, Szabadság térre bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett rendezvényen szónokolt. Az emelvényen elmondta: úgy tudja, a rendőrség megtiltotta, hogy a Szabadság térről az Operához vonuljanak, de az erről szóló végzést nem vette át. A tömegnek azt mondta: zászlójával egyedül elindul az Operához, és mindenki cselekedjen saját belátása szerint. Buzdító hangú beszédében harcosoknak, oroszlánoknak nevezte a Szabadság téren összegyűlt embereket. A bíróság szerint a tömeg követte Toroczkai Lászlót, a későbbi rendbontás az ő viselkedésének következménye.

Mindezek alapján a bíróság úgy döntött, hogy Toroczkai viselkedése és a történtek a törvény vagy hatósági döntés elleni izgatás bűncselekményének alapos gyanúját vetik fel. Ezért irányították át az ügyet az ügyészséghez. Torozckai László a csütörtöki tárgyalás után elengedték, szabadlábon védekezhet - ez ellen a törvények szerint nem lehet fellebbezni.

Toroczkai Lászlót egyébként apja védte a tárgyaláson, aki ügyvéd. Ő azt állította, hogy a rendőrség szándékosan nem adta át fiának az átvonulást megtiltó határozatot. A rendőrség képviselője szerint azonban mindent megtettek, és csak Toroczkai Lászlón múlott, hogy a tiltó végzés nem került hozzá végül.

A csütörtöki tárgyalás egyébként háromnegyed órás késéssel, tizenegy óra előtt kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A folyosón összegyűlt több mint száz embertől - szimpatizánsok és a sajtó munkatársai - Toroczkai Lászlót nem tudták bevezetni a tárgyalóterembe. Hosszú időbe telt, mire a rendőrök többszöri felszólítás után meggyőzték a várakozókat, hogy menjenek odébb az ajtótól. A bíróság épületében és a folyosón körülbelül harminc egyenruhás vigyázott a rendre.

A tárgyalás előtt a folyosón a szimpatizánsok bekiabáltak, a Himnuszt is elénekelték. A tárgyalóterembe a hallgatóságot és az újságírókat beengedték, de többen kint rekedtek végül, mert megtelt a helyiség. A tárgyalás mindezek ellenére rendbontás nélkül ért véget.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását