2024. május 5. - Györgyi

Népszavazás az EP választás napján

Népszavazást írt ki a november 25-i Európai Parlamenti választások napjára a román államfő. Traian Basescu kedd este hagyta jóvá a voksolásról szóló rendeletet. A román állampolgároknak a következő kérdésre kell választ adniuk: "Egyetért-e azzal, hogy a k
2007. október 24. szerda 13:37 - Hírextra
Basescu azzal indokolta a népszavazás kiírását, hogy a pártok már több ízben is ígéretet tettek a választási törvény módosítására, azonban ezt a hétfőre kitűzött határidőig nem tették meg. Az elnök azt mondta: a választási törvény módosításával a politikai elitet akarja megújítani.

Basescu annak ellenére írta ki a referendumot, hogy a kormányzó Nemzeti Liberális Párt hétfőn már felhatalmazta a kormányt: felelősséget vállalva bocsássa a parlament elé az egyéni szavazókerületes választási törvény tervezetét. Ez egy vegyes rendszert jelent, amely szerint a képviselők felét egyéni kerületben választanák meg, a fennmaradó mandátumokat pedig a kevesebb szavazatot kapott jelöltek között osztanák el.

Traian Basescu elképzelése szerint azonban a képviselőket két fordulóban kell megválasztani, ahol a körzetekben a szavazatok többségét megszerző jelölt kap mandátumot. Amennyiben egyik sem kapta meg a szavazatok többségét, még egy fordulót tartanak, ahol a több voksot kapott személy jut mandátumhoz.

Az egyéni választókerületes rendszernek a kormány által vállalt tervezetét összeállító Pro Demokrácia nevű civil szervezet azt állítja: az államfő javasolta választási rendszer nem tükrözi majd a parlament összetételében a választók opcióját, hiszen ily módon 30-35 százalékos támogatottsággal rendelkező pártok a parlamenti mandátumok 60 százalékát is megszerezhetik, 10-12 százalékot elérő pártok pedig nem jutnak be a törvényhozásba.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását