2024. április 30. - Katalin, Kitti

Adatokat lop a közösségi oldal

A Facebook népszerű társasasági weboldal használói könnyen válhatnak visszaélés áldozataivá - hívta fel szerdán az "ismerôsgyűjtôk" figyelmét a BBC brit rádió és tévé fogyasztóvédő měsora. A Facebookon megadott személyes adatok alapján ugyanis könnyedén m
2007. október 24. szerda 13:29 - Hírextra
A BBC-s műsor az adatlopás lehetôségét konkrét példával bizonyította. A műsor beléptetett a Facebook oldalára egy nem létező felhasználót, Amba Friend néven. Utána Amba Friend nevében ismerősnek jelöltek meg 100 találomra kiválasztott felhasználót. Közülük 35 válaszolt, ismerôsének elismerve a nem is létező Amba Friendet.

A válaszolók között volt olyan, aki személyes adatlapjában szerepelteti szülőhelyét és születési dátumát. Ezekkel az adatokkal más nyilvános weboldalakról meg lehetett tudni további tényeket is róla. A BBC-műsor megszerezte az illető online bankszámláját, és sikeresen igényelt bankkártyát is nevében.

A BBC műsorkészítői felhívják a figyelmet, hogy a Facebook felhasználói minél több ismerőssel akarnak dicsekedni, ezért sokszor teljesen ismeretlen embereket is bejelölnek ismerősnek. Azt a hibát is elkövetik, hogy gondatlanul olyan adatokat is megadnak magukról, amelyeket nem lenne muszáj, és ezeket könnyen megszerezhetik olyanok is, akik rosszban sántikálnak.

A Facebook társasági oldalnak saját állítása szerint 42 millió felhasználója van. A Facebook szeptemberben elhatározta, hogy a felhasználók adatlapját hozzáférhetővé teszi az olyan internetes keresők számára, mint a Google vagy Yahoo. A Facebook felhasználói automatikusan kereshetővé válnak, hacsak maguk külön nem tiltják le ezt a szolgáltatást.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását