2024. április 19. - Emma

4-es metró, fürdőfelújítás, csatornaépítés

Kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt nehezményezték a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának szerdai ülésén, hogy nem a városvezetéstől, hanem a sajtóból értesülnek a szakterülettel összefüggő ügyekről.
2007. október 24. szerda 17:53 - Hírextra

A bizottság tájékoztatást kért a főpolgármestertől a 4-es metró építési határidejének újabb féléves módosítási szándékáról, amiről egy szerdai újságcikkből értesültek. Választ várnak arra is, hogy a fővárosi közlekedésfejlesztési terv kapcsán a főpolgármester miről egyeztet a kerületi polgármesterekkel, miközben a szakbizottságnak semmilyen információja nincs a változtatási javaslatról. úgy tűnik, mintha a bizottság teljesen mellőzve lenne - hangsúlyozták képviselők.

Csak a kormánypártiak támogatták annak a javaslatnak a közgyűlési tárgyalását, amellyel a Budapest Gyógyfürdői Zrt. részére kölcsönt biztosítanának arra, hogy a Széchenyi és a Gellért fürdő rekonstrukciójához elnyert állami támogatás több száz millió forintos önrészét fizetni tudja a cég. Wintermantel Zsolt (Fidesz) alelnök szerint a cég által jelzett egymilliárd forint várható veszteség mellett, amiről az ülésen szereztek tudomást, nem biztosított e kölcsön visszafizetése.

Rák Tibor, a cég műszaki igazgatója elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is önkormányzati támogatást szerettek volna az önrész kifizetéséhez. Demszky Gábor főpolgármester azonban úgy döntött, hogy nem ad vissza nem térítendő támogatást erre a főváros. Hozzátette, hogy a cég által kidolgozott javaslat szerint 2009-ben részletekben fizetnék vissza a kölcsönt. Reményeik szerint ugyanis a felújítás után növekednek majd a bevételeik.

Lakos Imre (SZDSZ) bizottsági elnök, Gábor József (MSZP) alelnökhöz hasonlóan nehezményezte, hogy a bizottság még nem ismeri a cég új vezérigazgatóját. Lakos Imre szerint ha már egymilliárd forintos veszteséget tervez a cég, indokolt lenne a vezérigazgató jelenléte. Az elnök hangsúlyozta, hogy ez ügyben a fővárosnak tulajdonosként és nem egy hitelező bankként kellene eljárnia. Szalkai Gábor (MSZP) indítványozta, hogy további jegyár-emelés helyett, a korábbi gyakorlatnak megfelelően a főváros biztosítsa az önrészt a pályázatokhoz.

A XIII. kerületi Esztergomi úti gyűjtőcsatorna építése kapcsán Gábor József felvetette, hogy az önkormányzati beruházások például csatorna- és útépítés miatt többszörösére is megnövekedhet egy-egy ingatlan értéke. Eközben pedig az önkormányzat nem kapja meg a neki járó pénzt.
Endrédy István (KDNP) erre reagálva indítványozta, hogy kérjék fel a főpolgármestert egy olyan jogszabály-tervezet elkészítésére, ami által az önkormányzat a mainál nagyobb bevételhez jutna azoktól a cégektől, amelyeknek hasznuk származik az önkormányzati beruházásokból. Hozzátette, hogy a következő három évben több mint 600 kilométernyi csatornaépítés várható Budapesten.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását