2024. április 19. - Emma

Hazakerült a hősi halált halt katona holtteste

Hazahozták az Afganisztánban hősi halált halt Kovács Gyula holttestét hétfőn. Az elesett fiatal magyar katona holttestét szállító AN-26-os katonai szállító repülőgép hétfőn 18 órakor az egyik hangárból gurult a katonai tiszteletadás helyszínére a kecskemé
2008. június 17. kedd 07:18 - Hírextra
Az MTI információi szerint egy-két órával korábban landolt a holttestet szállító repülő Kecskeméten. Érkezését előre nem jelentették be.

A MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison megjelent Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A katonai szállítógép Kölnből hozta Kecskemétre a Kovács Gyula holttestét. Afganisztánból Németországba a német légierő gépe szállította a koporsót.

A repülőtéren katonai tiszteletadással fogadták a posztumusz hadnaggyá előléptetett tűzszerész koporsóját.

A repülőgépről a tűzszerész bajtársak hozták le a nemzeti színű lobogóval letakart koporsót, majd Hajdu Gábor ezredes, a tűzszerészek parancsnoka a koporsót fogadó Szekeres Imre miniszternek jelentett. Ezután a koporsót egy gépjárműre tették.

A gépkocsit Szekeres Imre miniszter, a honvédség vezetői, díszőrök és az elhunyt hozzátartozói katonai sorfal előtt kísérték el a díszszázad elé, s közben a gyászinduló szólt. A katonai tiszteletadás után a katonazenekar eljátszotta a himnuszt.

A koporsót szállító gépkocsi katonai kísérettel indult a temetés színhelyére, Szeghalomra. Kovács Gyula hadnagyot kedden temetik el.

Június 10-én Afganisztánban, egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét a 30 éves Kovács Gyula. A tűzszerészt a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptette elő.

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy Kovács Gyula főtörzsőrmester mindent szabályosan tett, és védőruha is volt rajta.

A katonai hatóságok arról értesítették a Baghlan tartományban szolgáló magyar tartományi újjáépítési csoport tűzszerészeit, hogy egy mellékúton házilagos készítésű bomba robbant egy civil teherautó alatt. Az amerikai járőrök biztosították a helyszínt, majd kérték, hogy a magyar tűzszerészek vizsgálják át a területet. A tűzszerészek egy robot segítségével az úttest alatt elásva találták egy másik robbanóeszközt is, azt azonban a súlya miatt a gép nem tudta kiemelni, ezért volt szükség a szakember beavatkozására. A tűzszerész egy horgot akart az eszközre rátenni, hogy elvontathassák, ekkor robbant fel a szerkezet.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter intézkedett az eset kivizsgálására.
A magyar újjáépítési csoport 2006 ősze óta szolgál Baghlan tartományban. A közép-ázsiai országban állomásozó, körülbelül 47 ezer fős, több nemzetiségű kontingensben 250 magyar katona szolgál. Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik. A misszióban ez volt az első magyar halálos áldozat, korábban csak könnyebb sérüléseket szenvedtek a katonák.

Kovács Gyula a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj első speciális századának parancsnoka volt, másodszor tartózkodott Afganisztánban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását