2024. április 16. - Csongor

Gyurcsány: 1956 a szabadság kiáltása

Gyurcsány Ferenc szerint 1956 a szabadság kiáltása, egy jobb élet, egy igazabb Magyarország kiáltása volt, de a kiáltó szó bennakadt, és évtizedek kellettek, mire jött egy új nemzedék, amely folytatta apái küzdelmét és új, szabad, demokratikus Magyarorszá
2007. október 22. hétfő 22:13 - Hírextra


Az elmúlt években sokat tettünk azért, hogy meglássuk, ami elválaszt bennünket. Nem lenne itt az ideje, hogy azt keressük, ami összetartja ezt a fantasztikus országot? - tette fel a kérdést operaházi beszédében a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint 1956 méltó ünneplése csak az lehet, ha az emberek kezet nyújtanak egymásnak.

Azt szeretném, ha 1956 ünnepe arra figyelmeztetne bennünket, hogy a szabad magyar demokrácia a forradalom idején csak a barikádok egyik oldalán épült fel, azon az oldalon, ahol azt mondták, aki magyar, velünk tart. Most úgy látom, az ország velük, velünk tartott - hangoztatta a miniszterelnök.
Hangsúlyozta: fejet hajt 1956 októberének nagyszerű teljesítménye és a mártírhalált halt miniszterelnök, Nagy Imre emléke előtt.

Az kívánom, ne kelljenek újabb hősök ahhoz, hogy Magyarország szabad, független, és demokratikus maradjon - jelentette ki.

A kormányfő véleménye szerint a demokratikus Magyarország számára a méltatásnál majdnem fontosabbak a 18 éves köztársaság kérdései.

A diktatúra sokat állít, és nem kérdez. A demokrácia keveset állít, de annál sokkal többet kérdez. A mi állításunk, a szabadság, a demokrácia, az emberi méltóság igenlése, annak elfogadása, hogy mi, csetlő-botló emberek alkotjuk az országot, hogy minden hatalom belőlünk származik - közölte.
Hozzátette: a demokraták nemcsak bátrak, hanem mernek kérdezni, érdeklődni a másik iránt, kíváncsinak lenni, van kételyük és humorérzékük. A diktatúrának nincsen humorérzéke, a demokráciának és a szabadságnak van - fogalmazott a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, a bonyolult sorsú forradalmárok, ahogyan Mindszenty bíboros és Nagy Imre is, ha győz a forradalom és megérik, egy sor kérdésben nem értettek volna egyet, vitatkoztak volna egymással. Ugyanakkor - mint mondta - a közös erőfeszítés miatt talán tudták volna értékelni, mindazt, ami azon túl, hogy összeköti, el is választja őket.

Kiemelte: a köztársaság demokratikus rendjét nem párszáz hangoskodó fenyegeti, hanem azok, akik úgy gondolják, hogy van egy olyan tekintély, ami kényszerít bennünket arra, hogy feladjuk önmagunkat. A miniszterelnök azt kérte az emberektől, higgyenek magukban, merjenek megmérkőzni, mert hogy mire viszi az ország, azt a határon belül és határon túl élő magyarok közös teljesítménye dönti el.

Megöljük-e magunkat és egymást sehova nem vezető, helyenként kicsinyes és középszerű, önfeladást is sejtető vitákban, vagy megindulunk - kérdezte a miniszterelnök, hozzátéve: a veszély az, hogy nem merünk elindulni.

Megjegyezte, tudja, hogy a szabadság mellett tisztességes megélhetés, jólét és kiszámítható jövő is kell. A szabadság nem garancia a jólétre, de minden másnál jobb lehetőség - mondta a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc kitért arra, Magyarország az elmúlt 18 évben nagyon hosszú utat járt be, de útja hosszabb és nehezebb lesz, mint ahogy az 56-osok vagy bármelyikük szerette volna.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását