2024. május 28. - Emil, Csanád

Napirenden a gyermekjogok

A gyermekjogok érvényesülése, a rendszerváltást követően létrejött esélyegyenlőtlenség enyhítése és a diákönkormányzatok tevékenysége szerepel a jövő hétvégén, október 28-tól három napon át ülésező idei Országos Diákparlament napirendjén - közölte az okta
2007. október 21. vasárnap 09:22 - Hírextra

Az idei, immár hatodik diákparlamentre 500 résztvevőt delegálhatnak a diákönkormányzatok.
A diákparlamentek célja, funkciója, hogy az önkormányzatokban részt vevő tanulók szakmai ismeretei és személyes kapcsolatai bővüljenek, és hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg az oktatás világának szereplői számára a diákjogok hatékonyabb képviselete érdekében. A diákparlament megfelelő fórum arra is, hogy bemutassa az eredményes helyi kezdeményezéseket, megoldásokat, lehetőséget teremtve az egymástól való tanulásra is.

A mostani tanácskozás napirendjén a legutóbbi, 2004-es diákparlament ajánlásait elfogadva - négy fő témakör szerepel: a rendszerváltozást követően létrejött esélykülönbségek enyhítése, a diákok tapasztalatai és javaslatai a probléma megoldására, a diákönkormányzatok munkájának tartalmasabbá és hasznosabbá tétele. Emellett a résztvevők foglalkoznak a nem működő diákönkormányzatok felélesztésével; a gyermekjogok érvényesülésével a mindennapokban; a diákönkormányzatok munkájának lehetséges irányaival; a a demokratikus értékek közvetítésével, a települési ifjúsági feladatokkal, a diákjogokkal foglalkozó pedagógusok és önkormányzati vezetők munkájának segítésével - olvasható a tárca közleményében.

A rendszerváltás utáni első diákparlament tíz évvel ezelőtt, 1997. május elsején ült össze az Erkel Színházban, a legutóbbit pedig 2004-ben tartották. A parlamentet mindig az oktatásért felelős miniszter hívja össze.

Az eseményre minden közoktatási intézmény kap meghívót és kiválaszthatja küldötteit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását