2024. április 28. - Valéria

Túlzsúfoltak a börtönök

A büntetőügyek csaknem felében ugyan csak pénzbüntetésre ítélték a vádlottakat, a börtönök telítettsége mégis 140 százalékos - tudta meg a Független Hírügynökség pénteken Lomnici Zoltántól, a Legfelsőbb Bíróság elnökétől.
2007. október 19. péntek 16:09 - Hírextra
A főbíró elmondta, hogy sem a büntetőítéletek száma, sem súlyossága nem változott számottevően az elmúlt másfél esztendőben, tavaly összesen csaknem 100 ezer embert, az idén az első félévben pedig ennek mintegy a felét ítélték el. 2006-ban 97.444 főt, 2007 első hat hónapjában meg 48.785-öt marasztaltak el a bíróságok. Az esetek legnagyobb részében, 46 százalékában pénzbüntetésre ítélték a vádlottakat, 30 százalékuk szabadságvesztés-büntetést kapott, a többieket egyéb büntetéssel - többek között közérdekű munkával - sújtották. Az elítéltek mindössze 15 százaléka nő.

Jelenleg több, mint 14 ezer ember van börtönben, ez 40 %-kal több, mint amennyi hely van. A jogszabályok szerint az elítélteket úgy kell elhelyezni, hogy egy emberre legalább hat köbméter légtér; illetve a férfiakra 3 négyzetméter, a fiatalkorúakra és a nőkre pedig 3 és fél négyzetméter mozgástér jusson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását