2024. április 28. - Valéria

Ferencvárosi koktél

Amióta az FTC elsüllyedt a magyar foci bábszínházának paravánja mögött, csak a legelszántabb szurkolók tartottak ki mellette. Hisz az még az ősi ellenfeleknek is fájdalmas látvány, hogy a legtöbbszörös bajnokot sosem hallott kisvárosok csapatai náspángolj
2007. október 19. péntek 16:00 - Constantinovits Milán
A szomorú széria és az öreg mágus

Itt van rögtön ez a 4:0. A helyzetet leheletnyit menti, hogy a fiaskó a másodosztály egyik nevesebb együttesével, a Kecskeméttel szemben következett be, ugyanakkor szomorú, hogy már ennek is örülni kell. Pedig ránézésre nincs hiba a rendszerben: adott egy mérsékelten erős kezdőtizenegy, és egy szebb napokat látott főedző. Oké, nem lesz ebből a Fradiból a kredenc mélyén generációkon át féltve őrzött gombfocicsapat, de azért itt rúgja még a bőrt Lipcsei, és a többiek sem most jöttek az alsós tornaszertárból. Az eredmények mégis rácáfolnak a legborúlátóbb totóvárakozásokra: patinás egyletünk a másodosztály alapvonalán gurigáz.

Nehéz elképzelni, hogy élheti meg Csank mester a szomorú szériát. Hisz őt egykoron igazi futballmágusnak tartották, aki fura varázsigéket mormolva bajsza alatt képes diadalra vezetni az esélytelen labdaharcosok vidéki hadosztályait is. A Békéscsabával 1988-ben kupagyőztes lett, ám a mítoszfelhő 1994-ben szállt le rá, amikor a Vác FC Samsung (engedtessék meg ennyi blaszfémia, de e névről nekem mindig egy kínai költő ugrik be) közepesen tehetséges együttesét a bajnoki dobogó tetejére cipelte.



Sheffield vagy se pénz, se hit?


A zöld sasok mélyrepülésének hátterében gyaníthatjuk az FTC mögött álló tőkeerős befektető hiányát is, aminek alapot ad, hogy már többen visszatáncoltak a klubfinanszírozástól. Olyan rossz biznisz lenne a Fradiba fektetni? Jelenleg eme kérdésen agyalva a szupervállalatok marketingesei nem rágják tövig ceruzájukat. Miért is tennék, amikor egy olyan Ferencvárosról van szó, amelynek komoly kihívást jelent a félelmetesnek jóindulattal sem nevezhető Baktalórántházával, vagy a tuzséri tizeneggyel összecsapnia?

Természetesen, akiben ott dobog még a zöld-fehér szív, rávághatja az ellenérveket: ez egy tekintélyparancsoló múlttal bíró együttes, fanatikus drukkerekkel, és honi körülmények között pár ismert névvel. Vegyük mindjárt Vince Ottót, aki két fantasztikus gólt vágott 1995-ben a Grasshoppernek, vagy Dragóner Attilát, aki szintén ebben az évben az olimpiára utazó ifjú magyar válogatottnak is tagja lehetett. Esetleg a már említett Lipcseit: ő a Jászberény előtt játszott azért rangosabb ellenfelekkel is a jelenleg messze ringó víziónak tetsző Portóban.

Némi reményre ad okot, hogy az Angliában szintén a másodosztályt nyüvő Sheffield United tulajdonosa, Kevin McCabe komolyan érdeklődik a Ferencváros és az Üllői úti ingatlanok iránt. Ha az üzlet mellett döntenek, nem lesz eredménytelen a csapat értékesítésére kiírt negyedik(!) tender, és angol támogatással vághat neki a Fradi a feljutási küzdelmeknek. A skót mágnás anyagi téren is a Kánaánnal kecsegtet, nem a Tesco-gazdaságos FTC híve. Reméljük, mecénási hajlama kitart a pályázati határidő lejártáig.

Az anyagi restaurációval egyetemben várható a szakmai megújulás is. Ez ráfér bizony a csapatra, főleg ami az utánpótlás-nevelést illeti. A csapat gerincét meglehet, hogy tehetséges játékosok alkotják, felettük viszont kétségtelenül elszállt az idő, hiszen javában tapossák már a harmincas éveiket. A saját fejlesztésű ifjú titánokból pedig kevés üti meg az ő szintjüket, akiben volt talentum, még időben lelépett (mint Huszti Szabolcs). Adott tehát a feladat: újra kell építeni a játékosnevelést.



Az utolsó utáni percben járunk...


A profi irányítás visszacsempészheti az Üllői úti aréna sokat megért falai közé újra azt a szellemiséget és elszántságot, ami majdnem harminc alkalommal tette lehetővé a bajnoki cím bezsebelését, illetve hússzor segített Magyar Kupa elnyerésében. Emlékszünk még Moldova György novellafüzérére, a Ferencvárosi koktélra? Esténként a 8888-as Italboltban H. Kovács törzsdrukker a legképtelenebb Fradi-sztorikat füllentette a legendaéhes publikumnak. Mesélt önfeláldozó kapusokról, világverő csatársorról és a klubért életét áldozó balhátvédről is. A baj az, hogy mára csak H. Kovácsok maradtak az egyesületnél...

Miért járunk az utolsó utáni percben? Pár éve még rossz rémálomnak tűnt a csapat lecsúszása a másodosztályba, ma viszont az Üllői út öreg labdaszedői is szomorúan ismerik el, hogy ez csak a jéghegy teteje, innen még bőven van hová szánkázni. Gondoljuk csak el, a Fradi kiesik innen is, és egyszer csak a fővárosi területi bajnokság lelkes amatőrjei között találja magát. A drukkerek izgatottan szotyolázhatnak majd a lelátón, miközben a fiúk életre-halálra viaskodnak mondjuk a rettegett hírű 2-es számú Tömbház FC-vel. A végén a zöld-fehéren lemenő nap tüzében a gaz verte, elhagyott stadionban néhány gyerek kergeti a labdát. De ők is hazamennek sötétedés előtt, mert szüleiktől tudják, hogy éjszakánként a B-szektorban kísért a Fradi 1913-as bajnokcsapatának kapusa, Abonyi Árpád.

Sic transit gloria mundi, azaz talán mégsem, a dísztemetéssel várjuk meg a szezon végét. McCabe Budapestre küldött nagykövete, Terry Robinson ugyanis kijelentette: „Mind a kritikusoknak, mind a támogatóknak azt üzenem: ne legyenek kétségeik afelől, hogy ha mi beszállunk, akkor az előrelépés hamarosan érezhető lesz.” Úgy legyen!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását