2024. április 30. - Katalin, Kitti

SZDSZ-aggályok

Az SZDSZ arra kéri a Fideszt, csak a népszavazás kiírásához szükséges számú aláírást gyűjtse össze, a vonatkozó szabályok pontos betartása mellett. Ezt Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője közölte csütörtökön az MTI-vel.
2007. október 18. csütörtök 11:44 - Hírextra

Horn Gábor liberális képviselő közleményében elgondolkodtatónak nevezte azt a fideszes fogadkozást, amely milliós nagyságrendű aláírás gyűjtését tűzi ki célul, népszavazás kezdeményezése ürügyén.

"A személyes adatok ilyen üzemszerű gyűjtése komoly adatkezelési aggályokat, adott esetben tiltott adatbázis építésének gyanúját veti fel" - tudatta az SZDSZ álláspontját Horn Gábor.

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy egy népszavazás kiírásához kétszázezer, a formai követelményeknek megfelelő, érvényes aláírás szükséges. Minden, ezt a számot meghaladó aláírás már nem a népszavazás céljait, hanem "az előző kampányokban megismert, törvénytelen adatbázis-építés érdekét szolgálja" - tette hozzá.

Az SZDSZ arra figyelmeztet mindenkit, gondolja meg, kinek és milyen felhatalmazással adja át személyes adatait és elérhetőségeit.

"A kormánypártok és Gyurcsány Ferenc rettegnek a szociális népszavazástól, hiszen az világosan meg fogja mutatni, hogy nem lehet egy országot a nép ellenében kormányozni, nem lehet felhatalmazás nélkül olyan intézkedéseket hozni, amelyek mély szociális válságot okoznak" - közölte reagálásában a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Cser-Palkovics András megfogalmazása szerint az SZDSZ nem először adja tanújelét annak, hogy idegenkedik a demokrácia megnyilvánulásaitól, az alkotmányos alapjogok érvényesülésétől.
Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője és Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt operatív igazgatója szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fidesz és a KDNP péntek délután megkezdi az aláírásgyűjtést a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz.
Bár erre a törvény szerint négy hónapja lenne a két pártnak, Orbán Viktor Fidesz-elnök keddi közlése szerint a két párt 48 óra alatt képes lesz az aláírások összegyűjtésére, és azt szeretnék, ha minden korábbinál többen írnák alá az íveket. (A Fidesz eddigi rekordja 1 millió aláírás volt a nemzeti petíció esetében, 2002 őszén). A 48 óra vasárnap délután telik le, ugyanakkor Fideszhez közeli források azt sem zárták ki, hogy a 48 óra letelte után is folytatódhat a gyűjtés.

A szerdai sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva Tarlós István megerősítette, hogy utcai standokon és a házról-házra járás technikájával is gyűjtenek majd aláírásokat. Azzal kapcsolatban, felhasználnak-e bármilyen névjegyzéket vagy szimpatizánsi adatbázist, Nyitrai Zsolt azt mondta, véletlenszerűen keresik meg az embereket, de szerinte nem is nagyon kell keresgélni azokat, akik aláírnák az íveket.
Várhatóan több ezer aktivista gyűjti majd az aláírásokat, de Nyitrai Zsolt elmondása szerint mindenki segítségét szívesen fogadják, és mind a jobb-, mind a baloldali érzelműek aláírására számítanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását