2024. április 19. - Emma

Tovább csökken a nyugdíj

A KDNP szerint a kormány jelentősen csökkenti az 1950 és 1953 között születettek, az úgynevezett Ratkó-nemzedék várható nyugdíját. Erről Soltész Miklós, a párt országgyűlési képivselője beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2007. október 17. szerda 13:00 - Hírextra

"Lassan mondom, hogy Lamperth Mónika is megértse: a nagy októberi szocialista nyugdíjreformmal a kormány átlagosan 1 millió forinttal csökkenti a Ratkó-nemzedék 1950 és 1953 közötti évfolyamai, 120 ezer ember nyugdíját" - mondta a képviselő.

A kereszténydemokrata politikus hozzáfűzte, hogy a nyugdíjtörvény tavalyi módosítása amúgy is 8 százalékkal csökkenti a jövőre nyugdíjba menők ellátását, ami a gyakorlatban a 13. havi nyugdíj megvonását jelenti.

A tavalyi változások kapcsán felidézte: az előrehozott öregségi nyugdíj feltétele a munkaviszony megszüntetése, az induló nyugdíj nettósítása miatt az illetmény legalább 8 százalékkal alacsonyabb lesz 2008 január 1-jétől, illetve ha valaki előrehozott nyugdíj mellett dolgozik, akkor éves jövedelme a minimálbér 12-szeresét érheti csak el, afölött felfüggesztik nyugellátását.

Soltész Miklós kiemelten foglalkozott és videofelvételen is bemutatta a tavalyi parlamenti szavazást, amikor elmondása szerint az ellenzék és néhány szocialista, illetve szabad demokrata képviselő összefogásával elfogadták a Fidesz és a KDNP módosító javaslatát, amely szerint 2009 január 1-jétől a férfiak és a nők egységesen 59. életévük betöltésekor mehetnek előrehozott öregségi nyugdíjba és ezt nyugdíjuk csökkentése nélkül tehetik meg, amennyiben legalább 40 év szolgálati időt szereztek életpályájuk során.

A képviselő szavai szerint a módosítás elfogadása dühöt váltott ki a szocialista frakció és a kormány nagy részéből, ezért most ezt "kétszeresen verik le" az érintett korosztályon.

A szóban forgó módosítást ismertetve elmondta, hogy a már 8 százalékkal csökkentett induló nyugdíj a férfiak esetében további 3,6 százalékkal csökken, ha a 62 éves nyugdíjkorhatár előtt egy évvel mennek nyugdíjba, illetve 8,4 százalékkal, ha az említett korhatár előtt 2 évvel. A nők esetében ugyanez 8,4, illetve 13,2 százalék.

Soltész Miklós megfogalmazása szerint csak "abban nagylelkű a kormány", hogy a csökkentés mértéke csak 50 százalékos, amennyiben a nyugdíjba vonuló legalább 40 év szolgálati idővel rendelkezik.

A kereszténydemokrata képviselő számításai szerint ezek a csökkentések nyugdíjaskorukban végigkísérik az érintetteket.

Más szociális témáról szólva Soltész Miklós felvetette Vidorné Szabó Györgyi szocialista országgyűlési képviselő hétfőn elfogadott, a kormány által nem támogatott módosító javaslatát, amely beemeli a hajléktalan-ellátásba a bázisszálló fogalmát (ami sátras elhelyezést jelent).

A politikus értékelése szerint ezzel összefüggésbe hozható, hogy Vecsei Miklós miniszteri biztos, a hajléktalanellátás megkérdőjelezhetetlen szakembere jelezte lemondását Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszternek. Az ellenzéki politikus szerint ez veszélybe sodorhatja a hajléktalanellátás stratégiáját, most tél előtt, amikor az utcán is látszik, hogy mekkora gondot okoz ez a társadalmi jelenség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását