2024. április 28. - Valéria

Grönland alakul

Grönland gazdasági fejlődése szempontjából talán jó a globális felmelegedéssel járó olvadás, ám a helyi állatvilág és az őslakosok esetén korántsem pozitív a helyzet - mutatta ki egy jelentés
2007. október 18. csütörtök 11:52 - Hírextra
Néhány ember számára, Grönlandon napjainkban zöldebbnek tűnik a fű. A globális melegedés miatti gyors olvadás a világ legnagyobb szigetén új lehetőségeket nyitott a mezőgazdaság, a kereskedelmi halászat, a bányászat és az olajfúrás előtt. A sziget őslakosai azonban, talán nem lesznek a melegedés "győztesei" között. A kutatók nemrég ismertették, hogy a sarkköri hőmérsékletek kétszer olyan gyorsan emelkednek, mint a hőmérséklei értékek a világ más tájain.

A múlt héten, a WWF dániai szervezete kibocsátott egy jelentést, mely a klímaváltozás hatásait vizsgálta a grönlandi emberekre. Eszerint "a melegebb klíma bizonyos pozitív hatással lesz a sziget gazdasági lehetőségeire és fejlődésére". Grönland délnyugati részén például, a fűnövekedési szezon minden évben egyre hosszabb, ezzel fokozza a régióba telepített, mintegy 60 juhtenyésztő farm termelékenységét. Évente mintegy 23 ezer ötszáz juhot és bárányt vágnak le. Nemrégiben a teheneket is visszahozták a szigetre, és egy kormányzati projekttől azt várják, hogy az évente 110 ezer liter tejet hoz majd. Az üzletekben már megjelentek a helyi termelésű burgonyák, a brokkoli és egyéb, korábban Grönlandon sosem termesztett zöldségek mellett.

A halászok rekord tőkehalfogást remélnek, mivel a halfaj nemrégiben Grönland északi vizeibe vándorolt. Az óriás laposhalak mérete is egyre nő. "A tőkehalak jelenleg még igen apróak.. így nincs bennük kereskedelmi lehetőség. Ám kétségtelenül megnőnek majd, főleg akkor, ha a tőkehal-rajokat megfelelően menedzselik" - mondja Anne-Marie Bjerg a WWF szakembere.

Grönland olvadó jégsapkája beindította a hajszát a gyémántok, arany, és egyéb fémek után, mivel a bányatársaságok a korábban fedett, ásványokban gazdag sziklákat kutatják. Az olajtársaságok már tárgyalnak az olaj és a természetes gáz kitermelésről a grönlandi partok mentén. Új bevételek is származhatnak az olajból, a bányászatból és az olcsó vízenergiából, mellyel Grönland függetlenítheti magát Dániától. Jelenleg ugyanis az európai országtól függ források terén.

A globális felmelegedés azonban az Inuit vadászoknak nem sok jót ígér. Grönland északi részén, a hagyományos Inuit kultúrát egyre jobban veszélyezteti a globális felmelegedés - mondja Lene Kielsen Holm fenntartható fejlődéssel foglalkozó tanácsadó. A tengeri jég, melyet az Inuitok a fókák, rozmárok és egyéb állatok vadászata során használnak, később alakul ki, és két hónappal korábban olvad el, mint ezelőtt.

"Az óceán melegedése a jeget olyan vékonnyá teszi, hogy a vadászatból élő emberek nem képesek követni azon útvonalakat, melyeket eddig használtak. Egyre több baleset történik". Grönland északnyugati részén, a Qaanaaq régióban idén a vadászok elveszítették felszerelésüket és szánhúzó kutyáikat, amikor a hirtelen viharok összetörték a vékony tengeri jégtakarót. "Ha nem tudnak vadászni, nem tudják etetni a kutyákat".

Holm arra is figyelmeztetett, hogy az őslakos grönlandiak marginalizálódhatnak a gazdagsági fejlődés során. A mindössze 57 ezer főt számláló grönlandi populáció nem rendelkezik a szigeten hamarosan működésbe lépő, multinacionális olaj- és bányászvállalatok számára szükséges infrastruktúrával. "Külföldieket kell behívni, így a közeli jövőben talán azt vehetjük észre, hogy saját országunkban mi vagyunk a kisebbség".

A globális felmelegedés hatása a tengeri jégre és az óceáni áramlatokra az Inuitok zsákmányállatainak megoszlását is befolyásolja - mondja Holm. A gyűrűsfókák - melyek szaporodás a nyári tengeri jégtől függ, és melyek valamikor mindennaposnak számítottak a szigeten - észak felé vándorolnak. A grönlandi vadvilág számára - ahogy az emberek számára is - a klíma melegedése talán nem fenékig tejfel.

Az idén nyáron, a Current Biology folyóiratban megjelent egy tanulmány, mely kimutatta, hogy Grönland vadvilága az északi részeken már tőkét kovácsol a melegebb kondíciókból, jó egy hónappal előbb kezdve meg nyári tevékenységét, mint egy évtizeddel ezelőtt. A növények virágzásának, a rovarok felbukkanásának és a madártojások kikelésének átlagos esedékessége 14,5 nappal előrébb került - legalábbis a dán Állami Környezetvédelmi Kutatóintézet vizsgálata szerint.

A WWF jelentése szerint, Grönland szimbolikus jegesmedvéje is kénytelen szűkíteni territóriumát válaszul a klímaváltozásra. A jelentés szerint, "az elkövetkező 50 évben elképzelhető, a jegesmedve talán csak Grönland északnyugati sarkában található majd meg".
Forrás: hirado.hu/National Geographic
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását