2024. május 14. - Bonifác

Elkészült a feldolgozás

A Psalterium Ungaricum, a Szenci Molnár Albert által lefordított zsoltárkönyv kiadásának 400. évfordulójára egy salgótarjáni házaspár három év munkájával elkészítette a genfi zsoltárok mindmáig egyetlen, teljes körű feldolgozását; a CD-sorozatot október 2
2007. október 18. csütörtök 20:24 - Hírextra


Lengyel Judit és Tóth Tibor, a városi zeneiskola tanárai az általuk létrehozott Egyházzenei Stúdióban vették lemezre a 150 genfi zsoltárt.

A vallásos énekek ma is élő hagyományt jelentenek a református gyülekezetekben, másutt azonban kevéssé ismertek - mondta az MTI-nek a Lengyel Judit énekéhez zenei kíséretet nyújtó Tóth Tibor.
Hozzátette: az ősbemutató után megkezdik a CD-k forgalmazását. A lemezek a református lelkészi hivatalokban, gyülekezetekben, illetve a Kálvin Kiadónál lesznek majd elérhetők, így a Szenci-zsoltárokat bármelyik templomban, de akár otthon is meg lehet hallgatni.

A 15 CD-ből álló sorozat egy újabbal egészül majd ki, a leghosszabbat, a 119. zsoltárt külön adják ki.
A felvételeken a 150 zsoltár valamennyi versszakkal, szóló énekkel, Goudimel harmonizálásán alapuló zenei kísérettel hallható.

A Psalterium Ungaricumot, Szenci Molnár Albert zsoltárfordításait a genfi zsoltárok dallamaira 1607-ben Herbornban adták ki, a zsoltárkönyv máig ható érvénnyel határozza meg a református gyülekezeti éneklést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását