2024. április 24. - György

Kálmán Imrére emlékeztek

Kálmán Imre emléke előtt tiszteleg a hétvégén a Budapesti Operettszínház: felavatják a 125 éve született zeneszerző szobrát, zenés konferenciát tartanak, kiállítást rendeznek és gálával ünneplik a világhírű komponistát - közölte Ferenczi Orsolya, a színhá
2007. október 18. csütörtök 07:37 - Hírextra

A bűvölet világa címmel október 20-án, szombaton zenés konferenciát rendeznek a Habsburg Történeti Intézettel és az Osztrák Kulturális Fórummal közösen. Az eseményen Kálmán Imre munkásságáról, az operett műfajáról, és a korról lesz szó, amelyben a zeneszerző népszerűvé vált.

A színház előcsarnokában és az I. emeleti nézőtéri folyosón Kálmán Imre-emlékkiállítást rendeznek be, amelyen a komponista eredeti, ritka tárgyai, relikviái, kottái, valamint plakátok, fotók, könyvek tekinthetők meg. A tárlatot szombaton este nyitják meg, a kiállítás október 30-ig minden nap, ingyenesen megtekinthető.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint szombaton este avatja fel Demszky Gábor főpolgármester az operettszínház előtt Kálmán Imre szobrát. Veres Gábor alkotása egy padon ülve, a bejárat felé fordulva, békésen szivarozva ábrázolja a komponistát. Az alkotás a zenés színházat szerető közönség, magánemberek és cégek adakozásából jött létre, a Pesti Broadway Alapítvány közreműködésével. Az ötlet, hogy Budapesten is legyen szobra Kálmán Imrének, Kerényi Miklós Gábor igazgatótól származik.

A szoboravató ünnepség után nagyszabású gálát tartanak magyar és nemzetközi sztárvendégekkel. Az előadáson a zeneszerző népszerű és kevésbé ismert dallamai egyaránt felcsendülnek.

A társulat művészei mellett fellépnek a bécsi Volksoper, a prágai Karlín Színház és a szentpétervári Zenés Komédia Színház neves énekesei is. Itt lesz Szentpétervárról Karina Csepurnova, Alexander Trofimov, Olga Lozovaja és Ivan Koritov, Prágából Pavla Brínková, Ales Briscein és Jan Jezek, az osztrák fővárosból Marko Kathol. Az esten bemutatkoznak és dirigálnak a nemzetközi karmesterverseny nyertesei.

A Magyar Operett Napja alkalmából átadják az év operett-, illetve musicalszínésze díjat. Átnyújtják továbbá a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Marsallbot-díjat, egy művész pedig elismerést kap életművéért.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását