2024. május 5. - Györgyi

Kevesebb keresztelő, több temetés

Csökken a keresztelések száma, a temetéseké nő - olvasható a Katolikus Egyház Magyarországon - 2007 című kiadványban, amit a Szent István Társulat adott ki - tájékoztatta a szervezet munkatársa, Sajgó Krisztián szerdán az MTI-t.
2007. október 17. szerda 13:17 - Hírextra

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának megbízásából készült ötvenkét oldalas kötetből kiderül, hogy a katolikus keresztelések száma a 2004. évi 46.883-ról 2007-re 45.425-re csökkent országos szinten, a házasságok száma gyakorlatilag stagnál (2007-ben 12.472), míg a temetések száma a magyarországi demográfiai viszonyoknak megfelelően három év alatt 70.286-ról 80.429-re nőtt - ismertette a kiadvány adatait Sajgó Krisztián.

Külön érdekesség, hogy míg a szombathelyi és a székesfehérvári püspökség területén csökkent a temetések száma, addig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében mintegy duplájára nőtt ugyanez a mutató - mondta.

A könyv ismerteti, hogy a püspöki konferenciának húsz tagja van, az aktív papok száma 2.149, akik 13 egyházmegyében, egy területi apátság és egy apostoli exarchátus keretében, összesen 2.133 lelkipásztori állomáson (plébánia, fília, templomigazgatóság) végzik a lelkipásztori munkát; a hívek összlétszáma pedig 5 millió 952 ezer - tette hozzá.

A kiadvány tartalmazza a Kárpát-medencén kívüli katolikus magyarság adatait is. Eszerint a külföldön élő magyar papok száma 280, közülük 98-an vesznek részt a magyarok lelkipásztori ellátásában. Amerikában 31, Európában 28 és Ausztráliában három magyar egyházközség működik - áll a kötetben.

Sajgó Krisztián szólt arról is, hogy a könyv bemutatja a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését, a püspöki konferencia működését és bizottságait, az egyházmegyéket, a főpásztorokat, a központi intézményeket, míg Török József vallástörténész az egyházmegyék történetét és a nemzeti kegyhelyeket - például Máriapócs és Mátraverebély - ismerteti.

Az adatokat és tudnivalókat topográfiailag is elhelyezheti az olvasó a könyv használatakor, ugyanis az egyházmegyék térképét történelmi áttekintésben mutatja be a kötet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását