2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Oscar a kalapács alatt

Kalapács alá kerül Orson Welles Oscar-díja, amelyet az Aranypolgár című remekművének forgatókönyvéért kapott. Az árverésre december 11-én kerül sor, s a szobor akár 1,2 millió dollárért (több mint 210 millió forintért) is gazdát cserélhet - közölte kedden
2007. október 16. kedd 16:18 - Hírextra
z Aranypolgárt a filmtörténet legjobb alkotásai közé sorolják a szakértők, s ez jelentősen megemeli az aranyozott szobrocska értékét - magyarázta Leila Dubar, az árverési cég egyik alelnöke. (Egy másik klasszikus, az Elfújta a szél legjobb filmért járó Oscarja több mint másfél millió dollárért kelt el 1999-ben.)

Az amerikai filmakadémia 1941-ben átadott elismerésének (amelyen Welles Herman J. Mankiewicz forgatókönyvíró társával osztozott) legalább olyan kalandos a története, mint Charles Foster Kane laptulajdonosé, a filmdráma politikai ambíciókat tápláló, hataloméhes mágnásáé.
A szoborról mindaddig azt gondolták, hogy elkallódott, míg 1994-ben egy Los Angeles-i filmes árverésre nem bocsátotta. Ekkor derült ki, hogy egy közös munka fejében kapta Wellestől fizetség gyanánt.

Welles legfiatalabb lánya azonban elperelte tőle a díjat, és maga próbálta elárverezni. Ekkor viszont az akadémia lépett közbe, amely 1950-ben hozott szabálya óta éberen őrködik rajta, hogy ne kerülhessenek kereskedelmi forgalomba a szobrai. Ezt a pert ellenben elveszették, mert az Oscar korábban talált gazdára. A Welles-lány végül 2003-ban eladta a Dax Foundation elnevezésű Los Angeles-i non-profit szervezetnek, amely most ismét kalapács alá küldi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását