2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nem hagyják ABBA

Az ABBA együttes slágerein alapuló, Mamma Mia! című musical jövő szerdától Budapesten is látható; október 24. és 28. között összesen hét előadást tartanak a Budapest Sportarénában - közölte a szervező Live Nation Hungary (Multimedia Concerts) kedden az MT
2007. október 16. kedd 18:30 - Hírextra
Catherine Johnson írónő az ABBA slágereire alapozva, Benny Andersson és Björn Ulvaeus szerzőpáros zenéjét és szövegeit felhasználva írta meg a darabot.

A musical egy görög szigeten játszódik, a történetben "van szerelem, barátság, rengeteg humor és csavar". Egy fiatal lányról szól, aki esküvője előtt szeretné kideríteni, ki lehet vér szerinti édesapja, ezért mindhárom "apajelöltet" meghívja az esküvőre és az azt megelőző partira.
Az előadásban 22 ABBA-szám kapott helyett, köztük a Chiquitita, a Dancing Queen, az I Have a Dream, a Knowing Me, Knowing You, a The Winner Takes It All, a Super Trouper, a Take a Chance on Me és a Voulez-vous.

A szervezők közlése szerint "ilyen komplett színházi előadás, eredeti szereplőkkel, sportcsarnok méretű technikával, ugyanakkor színházi finomságú színpadi előadásmóddal még nem volt a Budapest Sportaréna történetében".

A társulat eredeti, angol nyelven adja elő a darabot Budapesten, de a szöveg magyar fordítását kivetítőkön követhetik a nézők.

A szervezők kitértek arra: a musical szerzőinek követelményei között szerepelt, hogy a nézőtéren csak olyan helyre adhatók el jegyek, amelyek teljes értékű élményt nyújtanak, azaz mindent lehet látni, ami a színpadon történik. Ennek megfelelően előadásonként csak körülbelül háromezer jegyet értékesítenek a 12 ezer ember befogadására képes sportarénában.

Az előadásról szóló ismertetőben felidézték: Judy Craymer producer 1987-ben kapott először felkérést egy ABBA-slágereken alapuló musical megalkotására. 1999-ben valósult meg a terv, azóta Angliában több mint 155 millió fontot, míg világszerte 2 milliárd dollár bevételt hozott a darab, amelyet 30 millióan láttak.

Az elmúlt 2 évben, nemzetközi turné keretében a közönség Dublinban, Edinburgh-ben, Dél-Afrikában, Tallinban, Lisszabonban, Párizsban, Brüsszelben, Németország több nagyvárosában, Bécsben, Zürichben, Belfastban nézhette meg a darabot - ez összesen 1millió 300 ezer nézőt jelentett.

Az előadás rendezője Phyllida Lloyd. A koreográfiát Anthony Van Laast készítette, a látványterv Mark Thompson, a fény- és világításterv Howard Harrison munkája, a hangmérnök Andrew Bruce és Bobby Aitken, a zenei rendező, illetve berendező Martin Koch.

Mint a közleményben olvasható, az ABBA 370 millió lemezt adott el világszerte. AZ ABBA Gold válogatásalbumot először 1992-ben adták ki, a lemez 206 hétig volt fenn a listákon. 1999-ben újra megjelentették az ABBA eurovíziós győzelmének 25. évfordulója alkalmából. Ez minden idők legnagyobb példányszámban eladott lemeze, az angol piacon napjainkig csupán a Beatles, Elvis Presley, Cliff Richard, Madonna sikere vetekszik az együttesével - írták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását