2024. május 3. - Tímea, Irma

Egy milliárd fogyatékosággal élők képzésére

Dr. Lamperth Mónika jóváhagyta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakemberei által kidolgozott komplex programot a fogyatékossággal élő személyek képzettségi szintjének emelésére, valamint foglalkoztatottságuk javítására.
2007. október 15. hétfő 11:21 - Hírextra
A program célja, hogy a fogyatékossággal élő személyek támogatott képzésben vegyenek részt és ezt követően munkát vállalhassanak. A felnőttek szükség esetén támogatott foglalkozási rehabilitációban vehetnek részt.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nevében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet első lépésként egymilliárd forint értékben a napokban pályázatot hirdet meg a fogyatékossággal élő személyek képzésére. A pályázat forrása a Munkaerő-piaci Alap (MPA) képzési alaprész központi kerete, amelyből mintegy 2500-3000 megváltozott munkaképességű felnőtt képzése valósítható meg. A kiírásra akkreditált felnőttképzési intézmények jelentkezhetnek. Kizárólag olyan általános, szakmai és nyelvi képzések megvalósítására lehet pályázni, amelyek a munkaerőpiacon igazoltan keresett ismereteket, képzettséget nyújtanak és így munkához segítik a fogyatékossággal élőket. Az elismert képzések köre a pályázati felhívásban feltüntetésre került (a kiírás a www.szmm.gov.hu oldalon olvasható). A képzési program 2009 végéig tart. A pályázat a támogatott képzésben részt vevők számára legalább 6 hónap időtartamban munkavégzést ír elő.

A képzést követően a fogyatékossággal élő felnőtt három hónapon belül elhelyezkedik vagy elhelyezkedésének elősegítésére megállapodást köt alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezettel. Ezért a komplex program második lépéseként a későbbiekben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium foglalkozási rehabilitációs pályázatokat ír ki – az MPA rehabilitációs alaprésze terhére – alternatív munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó szervezetek számára. Ez a program 2010 végéig tart majd.

Kiadó: Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását