2024. április 29. - Péter

USA-Oroszország: katonai együttműködés?

Az Egyesült Államok kész szorosabban együttműködni az orosz hadsereggel - mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter szombaton, orosz katonatisztek előtt tartott beszédében. A kétnapos moszkvai látogatás nem hozott áttörést az amerikai rakétavédelmi-r
2007. október 13. szombat 17:15 - Hírextra
"Felkészültünk az együttműködésre Oroszországgal és az orosz hadsereggel, hogy a lehetőségeinket valóra váltsuk népeink számára." - mondta Gates.

Egyetlen ország sem szenvedett annyit mészárlások és tévedések miatt, mint Oroszország -tette hozzá kétnapos oroszországi látogatásának utolsó nyilvános beszédében a miniszter.

Pénteken Condoleezza Rice, az amerikai, és Lavrov, az orosz diplomácia irányítója, valamint Robert Gates amerikai és Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter folytatott Moszkvában tárgyalásokat. A megbeszélések középpontjában az amerikai rakétaelhárító rendszer állt.

Washington azt állítja, hogy a rakétapajzs az olyan kétes szándékú országoktól védené Amerikát és Európát, mint Irán vagy Észak-Korea. Moszkva szerint viszont a Csehországban telepítendő óriás radar és a Lengyelországban építendő elhárítórakéta-kilövő bázis Oroszország ellen irányul.

Ezt a feltételezést erősíti, hogy a Putyin által korábban felajánlott közép-ázsiai orosz radarállomást, amely a világ egyik legnagyob teljesítményű berendezése, Washington nem fogadta el európai terveinek feladásáért cserébe.

A két amerikai minisztert fogadta Vlagyimir Putyin orosz államfő is. Putyin azzal fenyegetőzött, hogy Moszkva kiszállhat a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták korlátozásáról 20 éve kötött szerződésből. Oroszország korábban arra is célzást tett, hogy felfüggeszti az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződést, ha Washington nem hagy fel kelet-európai terveivel.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását