2024. május 2. - Zsigmond

Kincsek Szombathelyen

Több száz római kori pénzérme, ezüstözött bronzedények és épségben maradt kegytárgyak kerültek elő Szombathelyen, a csaknem kétezer éves római templom újbóli feltárásakor. A régészek sejtették, hogy a föld felbecsülhetetlen értékű kincseket rejt.
2007. október 13. szombat 17:46 - Hírextra
A szakemberek pontosan tudják, hogy milyen volt Isis istennő egykori temploma az ókori Saváriában. A rómaiak óriási Iseumot építettek Szombathelyre. Ennél csak kettő nagyobbról tudnak a régészek.

"Az egyik a Róma városi, ami nincs meg, mert rajt álla barokk-reneszánsz Róma, a másik pedig az alexandriai Nagytemplom" - mondta a Független Hírügynökségnek Sosztarics Ottó régész, az ásatás vezetője.

Az ásatás nemcsak ezért világszenzáció szakmai körökben, hanem azért is, mert naponta kerülnek elő a földből különleges tárgyak, pedig a területet már az ötvenes években, és néhány évvel ezelőtt is kutatták. Egy ezüstözött bronz serpenyő a régészek egyik kedvence: 1800 évvel ezelőtt készült és teljesen ép. A közelmúltban a templom apró téglából rakott padlóját is megtalálták.

Roppant izgalmas akkor, amikor az ember, és reményeink szerint a látogató is rá tud állni, ott tud állni, ott tud menni, ahol 1800 évvel ezelőtt a rómaiak egykor közlekedtek, és hihetetlen gazdagok vagyunk tárgyi leletekben. Egyetlen adat: idén több mint 500 pénz került elő - mondta Sosztarics Ottó.

Az értékes tárgyakat a tervek szerint helyben mutatják be az érdeklődőknek, ugyanis Szombathely önkormányzata szeretné, ha csaknem kétezer év után az Iseum újra felépülhetne. A város uniós pénzekre pályázik, és a műemléki helyreállítást már jövő tavasszal szeretnék elkezdeni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását