2024. március 29. - Auguszta

Önkéntesekkel a rák ellen

1990-ben alakult és a kezdetektől fogva önkéntesek segítségével látja el feladatait. Minden év őszén szervez olyan tanfolyamot, amelyen az önkéntesnek jelentkezők elsajátíthatják, miként segíthetnek beteg embertársaikon.
2007. október 12. péntek 09:32 - Hírextra

- A 10-12 alkalomból álló képzés három nagyobb témakörből áll. Az első blokk - amelyet egy onkológus tart - orvosi ismereteket takar. A résztvevők a rákról, a rákot kísérő kezelésekről, a fájdalomcsillapításról kapnak részletes tájékoztatást - mondta Strommer Szilvia.

A lelki, pszichológiai részt egy kórházi gondozó tartja, aki arról beszél, miként kell megszólítani a betegeket. Mit mondjanak, és mit ne az önkéntesek. Például ne adjanak tanácsokat, inkább hallgassák meg a betegeket. Próbálják meg belső energiáikat mozgósítani, hogy maguk tudjanak megküzdeni betegségükkel. Az is fontos cél, hogy a betegek minél tájékozottabbak legyenek, ezáltal maguk is fel tudják venni a harcot a kórral.

Az utolsó részben a gyógyászati segédeszközökről, táplálékkiegészítőkről, önkéntesekre vonatkozó etikai szabályokról, a titoktartásról, az orvos-beteg kapcsolat elősegítéséről hallhatnak tájékoztatást az önkéntesek, akik a tanfolyam végén tanúsítványt kapnak arról, hogy részt vettek a képzésen.
- Az önkéntesek elsősorban az Országos Onkológiai Intézetben segítenek. Feladataik közé tartozik a beteglátogatás, de dolgoznak az ambulancián is. Ők segítenek nap mint nap a beérkező betegek fogadásában, eligazításában - tette hozzá Strommer Szilvia.

A Magyar Rákellenes Ligának vidéken is működnek szervezetei. Van olyan megye, ahol minden egyes településen, van ahol a nagyvárosokban. Önkéntes tanfolyamot is tartanak a vidéki településeken, például Somogy megyében. A Heves megyeiek Budapestre jártak, de idén önálló tanfolyamot szerveznek. Miskolcon is többször volt tanfolyam, helyi orvosok részvételével, a helyi viszonyokhoz igazodva.

Strommer Szilvia hangsúlyozta: a tanfolyam után sem érhet véget a képzés, hiszen mindig újabb és újabb eredményeket érnek el az orvostudományban, ezért sok rendezvényt, orvos-beteg találkozót szerveznek. Havonta egyszer úgynevezett esetmegbeszélő rendezvényen találkoznak az önkéntesekkel, ahol azokat a problémákat beszélik meg, amelyek a munkájuk során felmerül.

- Mindig van olyan önkéntes, aki rájön: ez a munka megterhelő, leginkább lelkileg, de nekik is találunk más elfoglaltságot, például egy évben kétszer tartunk gyermekeknek bábszínházi előadásokat, amikor ajándékokat adunk a kicsiknek, ezek beszerzésében, csomagolásában, átadásában tudnak segíteni. Hasonló tevékenységet tudnak ellátni karácsonykor, amikor az ünnepek alatt az Onkológiai Intézetben lévő betegeknek osztanak ajándékokat - tudatja az önkéntesek vezetője, s még elmondja: Budapesten 40-50 körülire tehető a tanfolyamra érkezők száma. Az önkéntes munkára bárki jelentkezhet. Főként a fiatal nyugdíjasok vállalkoznak rá, akik szeretnének olyan tevékenységet végezni, amire esetleg korábban nem volt módjuk. Bár az utóbbi időben több fiatal is jelentkezett, jellemzően inkább nők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását