2024. április 28. - Valéria

Egymillió eurós vérdíj

A szerb kormány egymillió eurós (250 millió forintos) vérdíjat tűzött ki pénteken Ratko Mladics tábornokra. Ennyit kaphat az, aki érdemi információt közöl a boszniai szerb hadsereg volt főparancsnokának hollétéről. Mladicsot a Hágai Nemzetközi Törvényszék
2007. október 12. péntek 15:09 - Hírextra
A Beta szerb hírügynökség szerint a szerb vezetők azért döntöttek a vérdíj kitűzéséről, mert ezzel is mutatni akarják Belgrád szándékát, hogy mindenben együttműködik a hágai Törvényszékkel. Az ország európai integrációjának egyik legfőbb feltétele ugyanis az, hogy Szerbia tevékenyen vegyen részt a délszláv háború főbűnöseinek kézrekerítésében.

Ugyancsak vérdíjat tűztek ki két másik körözött háborús bűnös, Sztojan Zsupljanin és Goran Hadzsics fejére is, mégpedig fejenként negyedmillió eurót. A negyedik, Hága által keresett főbűnösre, a Boszniai Szerb Köztársaság volt elnökére, Radovan Karadzsicsra csak azért nem tűztek ki vérdíjat Belgrádban, mert ő - ellentétben az előző hárommal - nem szerb állampolgár.

Az Egyesült Államok már korábban kitűzött hasonló vérdíjat Mladics és Karadzsics fejére, összesen ötmillió dollár (900 millió forint) értékben. Mladics állítólag Szerbiában, Karadzsics pedig valahol Bosznia és Montenegró határvitédék rejtőzik, immár több mint egy évtizede.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását